“Snaps er en meget dansk ting, så det er oplagt at undersøge dens muligheder i forhold til det danske køkken, som er det, vi beskæftiger os mest med på Krogs Fiskerestaurant. Alle ved jo, at en snaps passer super godt til sild - og det er også til sild, jeg selv synes, snaps er allerbedst. Men sprit er ligesom parfume rigtig godt til at transportere aromaer, og derfor kan snaps med fordel drikkes til mange forskellige slags mad,” fortæller Boris Buono, som er køkkenchef på Krogs, som er Københavns fineste fiskerestaurant. Han har for nylig indgået et samarbejde med Aalborg Akvavit med det formål at sætte fokus på, at snaps og akvavit godt kan nydes til mad - og i mad.

Men hvilken slags mad? Vil jeg vide.

“På Krogs er der mange, specielt udlændinge, som bestiller en snaps til kaviar, og det er også rigtig godt til rå skaldyr og andre slags fiskerogn. Fx lavede jeg en ret med stenbiderrogn og snaps til stenbiderrognfestivalen Nordens Kaviar for nylig, hvor folk også fik en snaps til. Generelt er det de milde retter, snaps passer bedst til, men en mørk snaps kan også give et dejligt modspil til tungere danske retter som hakkebøf med bløde løg.”

Skal snaps så til at fordrive vinmenuerne på de fine restauranter?

“Der er helt sikkert nogle sommelierer, der krummer tæer, når jeg siger det, men snaps kan sagtens indgå i vinmenuer på lige linje med øl og vin, og her på Krogs har jeg sammen med vores sommelier ofte sammensat drikkevaremenuer, hvor der indgår snaps. Det passer godt til nogle retter, mens vin og øl er bedre til andre.”

Ydermere er der ifølge Boris den fordel ved at drikke snaps til mad, at det sætter fordøjelsen igang.

“Jeg har selv italienske rødder, og i Italien er det helt almindeligt at tage sig en lille én, inden man går til bords. Det er godt med en gibbernakker tidligt i måltidet, for ikke alene fremmer det fordøjelsen, det løfter også stemningen og sætter gang i snakken. Her i Danmark er snapsedrikning en del af vores kultur, og det er et fælles referencepunkt for os, når vi spiser sammen,” siger han og sætter trumf på:

“Bare to snapse, så er du kørende. Det er immervæk sjovere med en snaps.”

5 gode grunde til at snuppe en snaps til maden ifølge Boris Buono

  1. Det sætter fordøjelsen igang
  2. Det løfter stemningen, så snakken glider nemmere
  3. Dansk snaps fås i rigtig god kvalitet, hvilket er en fordel i disse tider, hvor det lokale er i højsædet
  4. Snapsedrikning er en del af vores kultur og et fælles referencepunkt
  5. Det er immervæk sjovere med en snaps