Hvad er en Supertoscaner?
Forestil dig en situation blandt vinproducenterne i Italien, hvor det udelukkende var traditionelle, italienske druer, som blev brugt. Det kan være lidt svært her i 2016, hvor det er helt almindeligt at vinbønder leger lige så meget med Cabernet Sauvignon, Chardonnay og Merlot, som Sangiovese, Ribolla Gialla og Nebbiolo. Tilbage i slutningen af 1960’erne var internationale druer ikke desto mindre et særsyn i vinmarken og klassifikationerne afspejlede samme praksis. Der var simpelthen intet kvalitetsstempel for vine på fremmede druesorter.

Ind på scenen træder modige vinproducenter i Toscana. De er trætte af det generelt lave kvalitetsniveau, og har svært ved at se hvorfor disse low-end vine har lov til at pryde etiketten med en DOC-betegnelse. I protest og frustration begynder disse producenter at tappe vinene som Vino da Tavola, bordvin og gennem et højt kvalitetsniveau og brug af internationale sorter, lykkes det at skabe en niche, som vi i dag kender som ”Supertoscanere”.

Èn af de første Supertoscanere var Sassicaia fra Tenuta San Guido, som blev lanceret i 1968. Den har siden stået som indbegrebet af Supertoscanerne, sammen med vine som Tignanello fra Antinori, Ornellaia og Masseto fra Tenuta dell’Ornellaia og Cepparello fra Isole E Olena.

Fra onsdag den 16. marts og så længe der er vin i flaskerne, fejrer Il Senso Vinbar Supertoscanerne med en flight på 3 Supertoscanere fra øverste hylde: 2 af de mest kendte, og én som kvalitetsmæssigt holder niveauet i top, og som faktisk også har historikken på plads.

 

Sassicaia 2012, Tenuta San Guido
Én af de første Supertscanere og for mange nok dét navn de forbinder med vintypen før nogen andre. Sassicaia er fremstillet af 85% Cabernet Sauvignon og 15% Cabernet Franc. Den er lagret på Barriques af fransk egetræ i 24 måneder og afspejler dermed en markant inspiration fra Bordeaux i druesammensætning og fremstillingsmetode.

Ornellaia 2012, Tenuta dell’Ornellaia
Denne vin så lyset første gang i 1984 og er ligesom Sassicaia fra Bolgheri-området. Ornellaia er en cuvée basseret på Cabernet sauvignon. Den fremstilles således af 56% Cabernet Sauvignon, 27% Merlot, 10% Cabernet Franc og 7% Petit Verdot. Den er lagret sammenlagt 18 måneder på Barriques af fransk egetræ.

I Sodi di San Niccoló 2011, Castellare di Castellina
Den herhjemme mindre kendte I Sodi di San Niccoló har faktisk eksisteret siden 1978, hvor Castellare første gang flaskede denne Supertoscaner. I modsætning til de to andre er I Sodi basseret på den lokale drue Sangiovese (85%), som får selskab af lidt Malvasia Nera (15%). Lagringen finder sted i Barriques af fransk egetræ i 18 måneder. I Sodi kommer fra Chianti Classico-distriktet og er én af de mest præmierede vine i Italien med en nærmest uendelig række af topscoren 3 glas i den store italienske vinguide Gambero Rosso.