Nye kartofler er lig med sommer, og lige nu er de nye, danske kartofler allerbedst og tilmed til at betale. På den københavnske smørrebrødsrestaurant Restaurant Kronborg fejrer man hvert år kartoflen ved at udforske mulighederne for at variere den gode, gamle kartoffelmad.

Køkkenchef Jimmi Bengtsson leger med smage og teksturer, og resultatet er fire alternative kartoffelmadder: en med røget laks og urtecreme, en med mormorsalat og friteret ansjos, en ’Snapsemad’ med marineret sild, rødløg og purløgscreme og en kartoffelmad med ovnbagt skinke og creme af rygeost (billedet).

Hvordan laver man en god kartoffelmad?
Hvis man selv har lyst til at eksperimentere med at lave hotte kartoffelmadder, er det ikke ligegyldigt, hvordan man griber projektet an, men heldigvis er formlen ret enkel: Som med de fleste andre retter består den perfekte kartoffelmad af forskellige teksturer samt elementer af hver af de fem grundsmage: Noget sprødt, noget blødt, noget sødt, surt, salt bittert og ikke mindst umami.

Prøv dig selv frem i køkkenet eller lad dig inspirere af opskrifterne fra Restaurant Kronborg:

Kartoffelmad med håndrøget laks og creme af ramsløg
Kartoffelmad med friterede ansjoser