Der gik et sug igennem Nordjylland og resten af snapse-Danmark, da nyheden om lukningen af spritfabrikkerne i Aalborg blev afsløret i marts 2014. Efter 83 år i det danske skulle forretningen rykke til Oslo, og fordelene handlede om stordrift og økonomi. Men begivenheden har langt fra haft konsekvenser for det snapsedrikkende folk, tværtimod er det, som om flere inden for det sidste år har får øjnene op for den skarpe drink med de næsten uendelige variationsmuligheder.

Hjemmelavede snapse på æbler, dild og lakridspiber

Det bekræfter blandt andet Sune Helmgaard, hvis familie i over 30 år har drevet Københavnercaféen i Badstuestræde i hjertet af København:

”En god snaps er synonym med det danske frokostbord, som er helt unikt i verden: her hygger vi os, og ritualet med snapsen er med til at understrege hyggen og samværet, når vi løfter glasset og skåler med hinanden. Selvfølgelig har vi altid serveret snaps her hos os, men indenfor det sidste år har vi klart set en øget efterspørgsel efter snaps til maden. Jeg tror det handler om det øgede fokus på gastronomi og et modigere publikum, der er blevet bedre vant til at gå ud og prøve nye ting af. Men det er kun ikke den sædvanlige aldersgruppe, som vi ofte oplever spørger efter et godt glas snaps, som er blevet mere nysgerrige på drikken. Et yngre publikum har helt klart fået øje på snaps som en ny mulighed for at udforske den danske gastronomi. Og her hos os er der særligt mulighed for dette, da jeg i de sidste 2 år har eksperimenteret med hjemmelavede snapse til Københavnercaféen. Det gør, at vi nu også tilbyder unikke snapse lavet af mig selv, som passer perfekt til vores retter. Og det synes publikum er sjovt”, fortæller Sune.

Udover at servere et sortiment af kendte snapse fra Danmark og Norden, tilbyder Københavnercafeen indtil videre 7-8 slags hjemmelavede snapse, hvoraf de mest populære er snapsene på dild, æble og citron, samt snapsen på laurbærblade, der selvsagt går rigtig godt til flæskesteg. Derudover kan man prøve Sunes selvgjorte snapse på henholdsvis varme krydderier, honning og chili, der passer perfekt til de lune serveringer. Endelig er der også de lidt mere vovede snapse med lakridspiber og kaffe og vanille. Sidstnævnte har Sune lavet for at kunne akkompagnere Københavnercafeens desserter med noget passende skarpt i glasset. Til dette års påskemenu ønsker han at tilbyde en snaps til hver servering, hvor et glas til fiskeplatten med sild, rejer, fiskefilet og laks oplagt vil indeholde dild, de lidt varmere snapse vil ledsage kødretterne, mens snapsene med 'slik i' vil spille fint sammen med citronfromagen. 

”Jeg er selv ret glad for snapsen på honning og chilien, som jeg har lavet 2 versioner af: én, der prikker lidt på tungen, og én, der siger av av”, fortæller Sune. Han afslører også, at snapse er taknemmelige: sørger man for at bruge en god basisakvavit på mellem 37-40 procent til sine hjemmelavede snapse, vil aromaerne i det, man kommer i, lynhurtigt trække ud i alkohollen. Men netop derfor er det vigtigt at bruge smagsgivere af højeste kvalitet, og Sune bruger kun økologiske råvarer i sine snapse, da meget af smagen sidder i overfladen, og eventuelle giftstoffer derfor straks ville kunne smages i den færdige snaps. Kraftig smag er dog ikke kun godt, det kan også dominere alt for meget, især hvis der bruges uortodokse råvarer: ”Jeg har faktisk lavet en baconsnaps, hvor jeg kom stegt bacon ned i alkohollen. Og ja, det smagte faktisk rigtig meget af bacon, det smagte bare ikke godt, ” ler Sune fra Københavnercafeen.
 

Kom i snapsehimlen på Den Bette Kro

Den øgede efterspørgsel efter gode, danske snapse oplever Morten Gamini også. Han er indehaver af Den Bette Kro i Aalborg, der serverer veltillavet smørrebrød helt fra bunden. Med omkring 100 forskellige slags flasker i vælten har han velsagtens et af Danmarks længste snapsekort, og han glæder sig over udviklingen:

”Snaps er en spændende drik, der udover sine mange smagsvarianter også fortæller historier fra det ganske land. Jeg tror, den nu vinder indpas, fordi der også er gået mode i gin og rom, og folk dermed opdager, at selv ret stærk spiritus kan være en smagsoplevelse, uden at der skal tilsættes sodavand, gajol og bolscher. På Den Bette Kro gør vi en dyd ud af at servere snapse fra små, lokale producenter rundt omkring i landet. De laver snapse af højeste kvalitet, som har trukket på urter og frugter fra egnen, hvor producenterne bor. Og det er også fascinerende så vidt forskelligt snapse kan smage, skønt de er lavet på de samme bær, den samme alkohol, og alt efter hvor langt tid de har trukket og lagret. Det er en spændende verden at træde ind i. Tag for eksempel en af vores producenter, Anders Bilgram, som driver Nordisk Brænderi ved istidsslugten Hødalen. Han laver snapse af utrolig høj kvalitet, hvor krydderierne og alkohollen går op i en højere enhed og fremhæver smagene i maden. Tag for eksempel dem bornolske specialitet Honningsypen fra Den Bornholmske Spritfabrik, som vi serverer til vores bornholmske, saltstegte sild med hjemmesyltede rødbeder og bløde løg. Kombinationen af det salte, det sure og det søde sammen med honningsypen giver en fantastisk smagsoplevelse”, fortæller Morten.

Et godt snapseråd

Morten giver også et godt råd til alle dem, der er vant til at drikke snaps, og de mange novicer, der er på vej ind i universet: ”Der hersker stadigvæk misforståelser om, hvad en snaps er, og hvordan man drikker den. Mange drikker snaps for at opnå en alkoholpåvirkning, og tror, at det bare skal overståes. Glasset bliver højst bidt over en enkelt gang, og snapsen indtages uden mad i munden. Drikkes snapsen på den måde, får smagsløgene sig et chok på grund af alkoholen. Tag i stedet en bid mad i munden, og ved de sidste 2 til 3 tyg nippes der til snapsen. Så vil drikken komme til sin ret, alle aromaerne vil komme til live og indgå i harmoni med det, du spiser”, fortæller Morten.

Snapseverdenen er altså i gang med en renæssance, hvor især de unge har fået interesse for drikken. Flere og flere begynder selv at eksperimentere med hjemmelavede kryddersnapse derhjemme, hvor der er naturligvis også er plads til mere uhøjtidelige kombinationer, og det giver større spillerum på restauranterne. Husk derfor at skele til snapsekortet næste gang, du skal ud og spise smørrebrød: der kan sagtens gemme sig nogle store overraskelser, du ikke ville have været foruden.