I Italien er det ikke unormalt at se et lille barn sidde og nyde et artiskokhjerte – det smager på det, kigger på det og betragter sine forældre, der bare spiser derudaf. Det sker som det naturligste I verden, og ingen tager særlig notits. For italienerne får de gode spisevaner med ind med modermælken, og I Støvlelandet skal man kigge langt efter børnemenuer på restauranterne, for børnene spiser det samme som resten af familien – naturligvis.


Hos familien bag Il Grappolo Blu – den hæderkronede italienske restaurant i Vester Farimagsgade, hvor Alfredo Franco regerer i køkkenet med et team fra Syditalien og hans kone May-Britt Franco Koed står for resten af den daglige drift – har det været vigtigt at overføre de samme værdier til deres hverdag. Og af samme grund afholder de i uge 7 børnekokkeskole for 6 gang i træk.

Der bliver stillet krav til børnene i køkkenet


“Vi kan mærke på mange af børnene i vores hverdag at de ikke har det samme, selvfølgelige forhold til det, de spiser, som i Italien. Ikke fordi deres forældre ikke laver mad sammen med dem, men tingene bliver ofte ikke lavet fra bunden, eller også har mor eller far for travlt til at sætte dem ordenlig ind i, hvad madlavning handler om, nemlig om nærvær og kærlighed til livet. Det er også det, børn lærer, når de spiser sammen med os voksne. Det er en pause, hvor vi får lov til at være mennesker, hvor vi burger sanserne og giver noget til hinanden”, fortæller May-Britt Franco Koed.
Kokkeskolen fungerer sådan at børnene skal lave en middag til deres forældre, som så kommer senere på dagen og nyder den mad, børnene har været med til at tilberede. I år lyder menuen på flere forskellige antipasti, pasta og dessert. Og det er ikke ukomplicerede ting, som de små bliver sat til at lave:

“Vi tager ikke særlige hensyn, og leger gerne med utraditionelle råvarer som for eksempel kanin. Og så er det særligt rørende at se den grundighed hvormed børnene dækker bord for deres forældre. Det lyser virkelig I deres øjne, og de glæder sig så meget til at vise mor og far, hvad de har været I stand til”, siger May-Britt.
 

Missionen om at åbne danskernes øjne for det syditalienske køkken handler også om at lave den perfekte pizza – den originale pizza kommer nemlig fra Napoli, og det kan virke som en enorm præstation at skulle lægge sig ud med en af de mest hyldede og mest udskældte spiser indenfor gastronomien. Men på Osteria Alfredo har man allieret sig med dygtige pizza-bagere fra pizzaens moderby, og ikke nok med det har Alfredo og May-Britt sørget for at udvikle en helt exceptionel glutenfri pizza, der dog godt kan skabe røre:


“Tjener, der er sket en fejl! Det er noget, jeg oplever gæsterne sige ganske ofte”, siger May-Britt. “Når jeg så kommer hen til deres bord, sidder de og kigger mistroisk på pizzaen foran dem. Jeg spørger, hvad der er galt, og så siger de, at det, vi har serveret, umuligt kan være glutenfrit. For pizzabunden er jo luftig og fuld af smag og er slet ikke som de glutenfrie produkter, de er vant til”, forklarer hun.
 

Verdensmester i glutenfri pizza


Vejen til at udvikle pizzaen har da også været lang og hård, men kampen var det hele værd. For lysten til at nyfortolke spisen kom sig også af det faktum, at parrets ene datter led af glutenallergi, som senest nu er diagnosticeret som cøliaki, og det fik May-Britt og Alfredo til at gentænke måden at lave pizza på. Nu har Osteria Alfredo komponeret en hemmelig melblanding helt uden gluten, hvedestivelse og mælk i, og konceptet er blevet en stor succes at stedets pizzabager, Mario Sozio, i september sidste år vandt verdensmesterskabet i glutenfri pizzabagning for Danmark I Parma.


“Vi var selvfølgelig utrolig stolte, men vi er især glade på vegne af de mange glutenallergikere og folk med cøliaki, som nu kan få den lækre, luftige smag af brød i munden uden at skulle bekymre sig om mavesmerter og ubehag bagefter. Faktisk laver vi et event med den danske cøliaki-forening på deres opfordring, hvor deres medlemmer kommer herind og spiser og får et lille foredrag før maden, og hvor Mario Sozio, Alfredo og også vores datter med cøliaki vil være tilstede for at besvare spørgsmål”, fortæller May-Britt.


Endelig er der det med navnet. For Osteria del Grappolo Blu har netop ændret navn til Osteria Alfredo – Hvorfor?


“Alle os I teamet syntes det er helt naturligt. Dels er Il Grappolo Blu jo noget helt andet med sin stil, sin eksistens siden 1998 og den berygtede Brunello samling, som stadig er den største i hele Europa. Osteriaet er traditionelt set et meget mere rustikt sted, hvor vi serverer hyggelige, italienske retter og vores gode pizzaer. Og så knokler Alfredo jo på 8. år dagligt i køkkenet. Derfor skulle det opkaldes efter ham. Basta!” slutter May-Britt Franco Koed.