Som ny forpagter af Restaurant Grøften i Tivoli, har Jacob Elkjær fået en titel, hvormed der følger et kæmpe ansvar. Og det ved han godt. Men Jacob er helt rolig, når Grøften åbner i dag. For udover at modtage nøglerne til restauranten, har Poul Eriksen også overleveret den gyldne gæstebog, der viser, hvor de mange gæster ifølge traditionen skal sidde på åbningsdagen.

Vi er helt klar og fuldstændig pakket, både frokost og aften. Og jeg har på forhånd snakket med Poul Eriksen om, hvad vi skal tage højde for, og så har Poul også overleveret den gyldne gæstebog, hvori der står, hvor de forskellige gæster skal sidde. Så det er der helt styr på,” siger Jacob Elkjær.

Næsten umuligt at få en plads
Og det er ikke for sjov, at man har været nødt til at lave en gæstebog. For Grøften er faktisk så eftertragtet, at det er næsten lige så svært at få et bord på restaurantens åbningsdag, som det er at få en bolig på en af Københavns almennyttige boligselskaber.

Det er lidt vildt, men også utrolig sjovt at opleve, hvor eftertragtede pladserne er. De sidste par uger har vi fået henvendelser fra folk, der har foregivet at stå på listen til at få et bord. Men tjenerne kender heldigvis gæsterne så godt, at de ved, hvem der har eget bord, og hvem der har været med som gæst. Og så glæder jeg mig jo meget til at møde gæsterne og hilse på,” siger Jacob.

Nye drømme om nyt terræn
Det kom bag på Jacob selv, at han kunne være mulig arvtager af Grøften, da Poul Eriksen trådte af tilbage i 2015. For Jacob sad i Middelfart, og havde fuld fart på to succesfulde restauranter. Så hvorfor skulle han gå med tanker om at finde noget andet?

Ideen om at skifte sine eventyrer i Middelfart ud med rollen som ny mand i Grøften blev faktisk først plantet hos Jacob, da en gæst på Fænøsund opfordrede ham til at se mod det traditionsrige Grøften. Han mente nemlig, at Jacob ville være den rette mand til jobbet.

“Det kom lidt ud af det blå. Han ringede mig op og blev ved med at sige, at jeg virkelig skulle overveje det. Jeg var meget i tvivl, for så var det jo ikke kokkedrømmen, jeg forfulgte. Det var restauratørdrømmen. Men omvendt havde jeg allerede udviklet Fænøsund, og kunne ikke rykke restauranten yderligere. Det ville kræve nye øjne og nye kræfter. Så da jeg hørte om Grøften blev jeg hurtigt klar over, at det var et nyt eventyr, jeg måtte ud på,” siger en spændt Jacob Elkjær.

Fynske deller til folket
Som noget nyt i Grøften, introducerer Jacob ”Fænøsund Fiskefrikadeller” til menukortet. En gammel ret, han har med sig fra Middelfart, og som han selv holder meget af.

“Fænøsund Fiskefrikadeller er en ret, jeg er nødt til at tage med til København. Den passer perfekt til Grøftens smørrebrødsmenu, og så er det en klassiker, jeg ikke vil være foruden,” siger Jacob.

Når Grøften i dag slår dørene op, kommer der ikke mindre end 598 mennesker, der alle forventer samme gode værtsskab, som Grøften er kendt for. Og det skal de få.

“En del af mit væsen er at være nærværende. Det kan jeg faktisk slet ikke undvære. Så jeg glæder mig bare til at møde alle Grøftens gæster, nye som gamle,” slutter en spændt Jacob.