Her i de stemningsfulde lokaler i Store Kannikestræde har nogle af de største danske kunstnere haft deres gang og undertiden sikkert også kigget lidt for dybt i flasken i jagten på ny inspiration til deres kunst.

"H.C. Andersen havde sin plads lige derovre ved bord 5," fortæller indehaver Werner Ingemann og peger over mod hjørnebordet i Holberg Stuen, hvor den berømte forfatter siges at have suget sig til fornyet mod på tilværelsen.

Peter Faber, som skrev 'Højt fra træets grønne top', havde også sin gang på beværtningen, mens han boede i ejendommen fra 1844-1849.

Af nyere tids berømte gæster kan nævnes orkesterleder Leo Mathiesen, som startede sin karriere som hyggepianist i beværtningen, mens forfatteren Aksel Sandemose, som nedfældede den berømte Jantelov, også var en af stamgæsterne på stedet.

"Aksel Sandemose holdt sit andet bryllup her, og det gik så vildt for sig, at han måtte bæres hjem i seng af danske og norske studenter," fortæller Werner Ingemann, som sammen med sin kone har drevet Det Lille Apotek siden 1982.

Egentlig skulle de begge være gået på pension, men avde svært ved at slippe taget i restaurationsbranchen og alle dens udfordringer. Man kan sammenligne det lidt med den gamle cirkushest, der stadig lugter savsmuld, siger Werner Ingemann med et glimt i øjet, men han har alligevel overladt størstedelen af den daglige ledelse til restaurantchef og bestyrer Ann Christina Haar Krag, som næsten er vokset op på stedet. Hun startede for 18 år siden som kok, og fandt interesse for stedet med det danske køkken og den historie og nostalgi, som præger Det lille Apotek. Hun kender stedets ånd og gæsternes ønsker til bunds.

Det Lille Apotek har i mange år været et populært sted for turister, som sammen med mange danske gæster kommer for at smage den traditionelle danske mad og opleve nostalgien og hyggen, som hersker inde bag de blyindfattede ruder.

I de senere år er tilstrømningen øget, i takt med at også en stor del unge gæster finder vej til restauranten, hvor det antikke interiør blandt andet tæller gamle petroleumslamper, vægplatter, bøger og malerier med motiver fra Holbergs komedier, kongens København og de danske digtere H.C. Andersen og N.F.S. Grundtvig. Her er hygge for alle pengene, og netop det er en af forretningens hjørnesten, mener Werner Ingemann.

"Nostalgien, den blomstrer jo i disse år. Hvis vi malede væggene hvide, ville forretningen være død på tre måneder, det er der ingen tvivl om."

En ting er interiøret, som giver den besøgende et glimt af svundne tider. Samtidig er det traditionelle danske køkken i højsædet, og det ændrer man ikke lige uden videre. Alligevel er der dog blevet plads til nye tiltag vedrørende menuen.

Vi er i gang med at grave os længere ned i de klassiske mormor-egnsretter for at se på, hvilket tilsnit vi kan give disse. Det lille Apotek er i forvejen et af de få steder, hvor man hver dag hele året kan få gammeldags andesteg med rødkål, svesker og andesauce, som mormor lavede det. Alt det bliver der ikke lavet om på, men vi kommer til at eksperimentere lidt mere fremover," forsikrer Werner Ingemann.

Jo, her bliver ikke hvilet på laurbærbladene, de bliver brugt i maden.