West Market i Toves Galleri

Lokale beboere på Vesterbro har længe undret sig over, hvorfor arkadebyggeriet Toves Galleri står (næsten) pivende tomt. Beliggenheden på Vesterbrogade er ideel, og ved at tage tunnelen kan man lynhurtigt komme til Matthæusgade. Alligevel har kun et par mannequiner med mellemøstligt tøj og lidt kunst været udstillet bag de tomme vinduespartier, mens Kiwi og Netto i enden ned mod Matthæusgade har givet arkadens bagindgang lidt liv. Nu åbner West market imidlertid dørene i galleriet i form af indendørs torvehaller, hvor 62 boder, spceialbutikker og pop up restauranter får mulighed for at sætte smag og krydderi på københavnernes hverdag. Åbningsdagen er sat til den 26 januar 2017, og flere restauratører har allerede lagt billet ind på de hotte kvadratmetre, såsom Henrik Yde fra Kiin Kinn og Curry Nation. Arkaden har desuden fået sig et desigmæssigt løft, så stedet matcher cool Vesterbro.

Området omkring Bella Centret

Vestamager er efterhånden en solid medspiller i hovedstaden hvad angår top-restauranter og hyggelige caféer, det har ildsjælen Timo Hoffman været med til at skabe, ved blandt andet at placere sin ambitiøse restaurant Rambla nær Fields, og sætte prikket over i'et med LOFT gastro-grill på toppen af selv samme shopping center. Men nu sker der også ting og sager nær Bella centret blot et stenkast derfra. I 2015 begyndte centrets ejer, Solstral Capital, nemlig at bygge boliger og kontorhuse på parkeringspladserne, mens Bella Centrets lange, lukkede facade kommer til at blive erstattet med butikker og caféer. COBE-arkitekterne, som også står bag Nordhavn 2150, har været sat på opgaven, og nu tegner områdets profil sig som en regulær bydel med boliger til 5000 mennesker og arbejdspladser til 7.500. Bydelen kommer til at hedde Bellakvarter og de første huse, Bellarækkerne, er allerede sat til salg og vil være indflytningsklare i 2017. Især Bellakvarter Plads, som ligger opad metro-banen, vil tage højde for cafée- og restaurantliv, og i og med at kvarteret ligger nær Fælleden opfordrer bygherrerne de nye beboere til at samle maden og de gode råvarer lige udenfor og har endda lavet et opskriftshæfte, som kan downloades fra deres hjemmeside.
 

Møllr drikker cocktails istedet for øller i Nordhavn 2150

”Velkommen hjem til Nordhavn 2150” siger det store skilt, som hænger på hegnet ind til det eftertragtede byggeområde. Her er blandt andet COBE-arkitekter godt i gang med at forvandle området til et tæt bebygget kvarter for dem, der både vil bo tæt på vand, have byen lige om hjørnet samt også vil kunne komme hurtigt ud af hovedstaden. Mange har kritiseret bygherrerne for kun at bygge lejligheder smurt til den store pengepung, men på trods af liebhaverstemningen langs kajen er der allerede grøde på gadeniveauet, hvor man gør klar til caféer, barer og badeområder. Til Sankt Hans i år havde man allerede en slags premiere på, hvordan mijøet kommer til at være ude ved Redmolen – den yderste mole i Århusgadekvarteret - og her kommer også til at ligge en strandbar drevet af Salon 39, der allerede er berømt på Frederiksberg for sine lækre cokctails, og baren GILT i Rantzausgade. Når barerne lukker ned for sommeren popper de op herude i det specielle mikjø, hvor man vil anlægge gør-det-selv-haver, beachvolley-baner og muligheder for køb af is og snacks. Selvom der bliver meget ny arkitektur, vil man bibeholde sjælen af Nordhavn ved blandt andet at lade sætningen ”hvad drikker Mølr” som mangt en rejsende med S-toget har set stået malet med sort skrift på den gamle silo i havnen, blive inkorporeret på kreativ vis i renoveringen af bygningen.
 

Kontrasterne mødes i Sydhavnen

Nye som gamle stemmer har blandet sig i debatten omkring, hvorvidt Sydhavnen er ved at blive overtaget af folk med penge. I de seneste år har bydelen nemlig tegnet en markant udvikling fra at være et område for arbejdsløse, sprittere og narkomaner til også at indeholde prestigefyldte lejlighedsbyggerier. Blandt mange trendeksperter spåes Sydhavnen til at blive Københavns næste cool kvarter at både bo, arbejde og drive forretning i, og der findes næppe en bydel i hovedstaden, hvor man så tydeligt ser kontrasten mellem alment boligbyggeri og spekulation i dyre kvadratmetre, som her. Mens de dyre huse bygges på Sluseholmen og Teglholmen og Aalborg Universitet sågar er flyttet ind nær Frederikskajen, beboes den modsatte side af Sydhavnsgade af såkaldt oprindelige folk fra Sydhavnen. Epicentret for manges hverdag her er Mozarts Plads, hvor der også så småt er ved at komme gang i café-livet takket være kaffebaren Wolfies åbnet af Grød-restauratøren Lasse Skjønning Andersen. Stedet lukkede dog i år på grund af metro-byggeri og lysten til at igangsætte andre kreative projekter i Sydhavnen, men på stedets Facebook-side loves der, at teamet snart vender frygteligt tilbage.

Billige boliger og masser af café-liv i Carlsberg byen

Mange har allerede vænnet sig til at bruge de rekreative områder, der skød op nær bryggeriet Carlsberg, da verdensfirmaet istandsatte de gamle bygninger omkring elefantporten. Kunstinstallationer, foto-udstillinger og messer i Tap 1 hallen har allerede trukket nye københavnere til området, men der bygges stadigvæk på livet løs, nærmere bestemt i firkanten mellem Elefantporten, Rahbeks Alle og Humlebyen. Navnet for hele området er Carlsberg By, og kommer både til at rumme alskens flere boliger, caféer og plads til erhverv. 600 af hjemmene skal være for små pengepunge, og det skal sammen med den øvrige boligmasse sørge for, at området får diversitet. Hertil vil også bidrage de byggerier, som bliver oplagte at flytte ind i for restauratører. Café Elefanten har allerede ligget i Carlsbergs område i nogle år, og Netto har netop slået dørene op i Byen samtidigt med den franske café Boulebar, hvor man også kan få sig et godt parti petanque. Prikken over i'et er det faktum, at området for nyligt fik sin egen S -togsstation ved navn Carlsberg.