I er med til selskab i det aarhusianske borgerskab midt under besættelsen. Gas, el og mange fødevarer er rationerede og man mangler alt det, der sætter kulør på maden. Men med spareheks og høkasse, lidt hjælp fra sortbørsmarkedet, bekendte på landet og Tørsleffs ikoniske bøger lykkes det alligevel kokkene på Restaurant ET at fremtrylle en udsøgt tre-retters middag.

Under middagen gør ph.d i historie Barbara Zalewski os alle klogere på råvarerne, ingredienserne og retterne i en tid, hvor de bedste krydderier ifølge en kogebog var en skinnende hvid dug og husmoderens smil.

Historiker Niels Wium Olesen fortæller om besættelsens stemninger, holdninger og meninger samt de storpolitiske forhold, der skabte dem. Hvad var holdningerne til krigens gang? Hvad mente man om tyskernes tilstedeværelse? Og hvad tænkte man om regeringen, Aarhus-borgmester Stecher Christensen og den modstandsbevægelse, som man kunne høre om natten, men ikke se? Holdningerne var dengang naturligvis forskellige fra Petersen til Hansen, men der var også mønstre formet af den store verdenshistorie, der foregik både inden for og uden for Danmarks grænser. For eksempel i Aarhus.

Denne specielle aften finder sted i vinkælderen hos Restaurant ET fredag den 11. marts kl. 19:00

Menuen består af flg:

  • Skummende kørvelsuppe med pocheret hønseæg, sort peber og salat på henkogte gule beder
  • Bryst af okse med spidskål, tyttebær, peberrodssauce og puré af kartofler med ansjoser
  • 'Bondepige med slør': Æbler, fløde, vanille, ribs og rasp