Picture

Kofoed – gourmet smørrebrød på bornholmsk

P { margin-bottom: 0.21cm; }Michael Rønnebæk Rørth står bag Københavns nok mest regionale restaurant, nemlig restaurant Koefoed, hvor råvarer, traditioner og aromaer fra Bornholm er omdrejningspunktet for gastronomien. Michael kommer selv fra solskinsøen og eksperimenterede allerede tidligt med maden derfra, hvor det særlige mikroklima, der trækker på øens placering midt i havet samt de mange stensætninger og klipper, resulterer i forbløffende solmodne råvarer, som for eksempel figner og morbær g grøntsager og korn, som får en særlig intens smag på grund af de flere solskinsdage. I 2006 åbnede han så restaurant Koefoed ved Landgreven blot et stenkast fra Kongens Nytorv, der serverer innovativt smørrebrød til frokost og varme retter til aften. Med andre ord et perfekt sted at holde sin julefrokost, som også sker i indbydende omgivelser under kalkede buegange oplyst af stearinlys. Koefoed har sammensat en specifik julefrokostmenu, der til frokost består af valgfrit smørrebrød med julesild, røget laks, svin, eller and og dertil oste og ris a la mand. 3 retter koster 350kr, 4 retter 400kr. Menuen kan også fås om aftenen med yderligere valg af julepølse og torsk til, for 550kr. Endelig tæller den varme tasting menu torsk, jomfruhummer, and, pære og ris a la mande til 600kr.

 

Picture

Suffragetten – mad med feminin kampånd

P { margin-bottom: 0.21cm; }Navnet lyder bekendt men også eksotisk, for hvad er egentlig en suffraget? Ordet stammer fra den engelske bevægelse af rebelske kvinder, der i starten af 1900-tallet kæmpede for kvinders stemmeret, de hed suffragetter, for suffrage betyder stemmeret. Og dette spisested, der ligger , har også en klar idealistisk holdning til kvindens plads i verden – for eksempel er der kun kvinder i køkkenet, og al vin, der serveres, dyrkes kun af kvinder. Tilgangen til maden er både legende og fantasifuld – for eksempel kan man få en fantasilat, en salat lavet på rødder, urter, blomster og salater. Stedet, der ligger ved Nørreport, kalder sig både for et madhus, en kulturscene og en boblebar, og er derfor et anderledes sted at nyde sin julefrokost, og naturligvis er mænd også velkomne, de vil bare ikke møde det sædvanlige udbud af fadbamser og tungere herreretter. Deres julefrokost kan bestilles foe minimum 8 personer og tæller Rød Christiansøsild med cremefraiche, karrysild med æg og æblechips, rimmet laks med urter og granatæble, and md græskarchutney, glaseret gris, kalverilette, 2 slags ost og vanille pannacotta til 450kr pr. person.

Picture

Københavnercafeen – ærkedansk smørrebrød

P { margin-bottom: 0.21cm; }Fotografier fra den danske kongefamilie ser med et ærværdigt blik ned på de spisende og drikkende oppe fra deres sølvrammer, og alt imens interiøret og stemningen slår det go'e gamle kromiljø an fra dengang ny nordisk lå langt ude i fremtiden og dansk mad handlede om højtbelagt smørrebrød med iskold snaps til, er der alligevel en glorværdig atmosfære i Københavnercafeens hyggelige lokaler. Sætter man sig ind her har man nemlig fornemmelsen af at være trådt ind i en af de sidste spiselommer, hvor vitterligt godtfolk af alle afskygninger søger trøst og mæthed i skæret fra fyrfadslysene, som varmer metalfadene med flæskesteg og surt. Københavnercaféen har ingen regulær julefrokostmenu, men deres svulmende udvalg af smørrebrød og lune retter i bedste kromutterånd danner i sig selv den perfekte ramme om en sådan mulighed. Populær er Københavnerplatten samt varme retter som Københavnergryde – skært svinekød i paprikasauce – mørbradbøf og smørstegt laks. Caféen serverer desuden også en særlig menu i forbindelse med Mortensaften.

Picture

SULT – Cinematekets populære madoase

P { margin-bottom: 0.21cm; }Ofte er den tilstødende restaurant til en kulturinstitution eller en biograf blot et supplement eller en forlængelse af stedets udbud til sine gæster, men i særlige tilfælde sker det, at et sådant sted får sin helt egen berømmelse, og det er om noget tilfældet med madstedet SULT, der ligger i forbindelse med Cinemateket i Gothersgade. "Olsen-drengene" Kristian Willumsen og Jakob Blom har her skabt en god, uformel stemning og den lækre mad, som laves af gode, primært økologiske råvarer, serveres i små, delevenlige portioner. Stedet er allerede lokalt berømt for deres overdådige brunch, og at nyde en julefrokost her er den oplagte mulighed for også at fortsætte udi natten eller simpelthen blive og nyde vin eller drinks fra baren. Julefrokostmenuen serveres fra buffeten for selskaber på 10 personer og flere på torsdage, fredage, og lørdage kl. 19.00-23.00 på følgende datoer: 3.-5. december, 10.-12. december og 17. og 19. december.

På buffeten finder man alt fra sild, røget laks og æg/rejer til ribbensteg og confiteret andelår med sukkerstegte kartofler, råmarineret rødkål med valnødder og tranebær samt salater og hjemmebagt brød - og så selvfølgelig økologisk risalamande med kirsebærsauce. Pris pr. gæst kr. 595,- og inkluderet i prisen er 3 glas vin og kaffe.

Picture

Bonden & Adelen – husmandskost og gourmetretter

P { margin-bottom: 0.21cm; }Et helt nyt restaurantkoncept har set dagens lys i Ny Adelgade, nemlig en restaurant, der i maden lader sig inspirere af traditionerne, råvarerne og gastronomien i Danmark i 17- og 1800-tallet, og serverer henholdsvis husmandskost og gourmetretter helt fra bunden. Man kan således bestemme om man vil være enten bonde for en aften og vælge rustikke og enkle retter, eller om man vil tilhøre adelen og slå sig på det mere raffinerede. Især Adel tasting menuen er en oplevelse og fører dig rundt i det dansk/fransk inspirerede køkken fra dengang man gik med sølvknapper på frakken og hvalbensstivere under kjolen. Stedet er derfor det oplagte valg for en anderledes julefrokost, hvor man kan kombinere menukortets forskellige retter og komme udenom det sædvanlige smørrebrød, men stadigvæk nyde smagfuld mad med rod i det klassiske vinterkøkken. Bonden & Adelen serverer desuden en særlig Mortensaften menu for 375kr.