Picture

Middelhavet og Norden mødes på Vesterbro Vinstue

I den særligt hippe ende af istedgade nær Enghave Plads ligger Vesterbro Vinstue, der med enkle retter og en hyggelig indretning er marcheret lige ind i hjertet på de lokale: med rustikke møbler og en næsten excentrisk æstetik – tænk udstoppede hjortehoveder i mosaik, og en kæmpe, specialbygget sofabænk med blødt læderbetræk integreret i den ene væg – er Vinstuen en slags perfekt symbiose mellem det gamle og det nye vesterbo. Vinstuens kerne er dels de mange hjemmeimporterede vine, dels den lækre, rustikke mad. Og så har stedet stor succes med vinsmagninger og champagnemiddage, for de synes at os danskere endnu er alt for traditionelle i vores valg af rød, rød og atter rød vin. Vesterbro Vinstue har planlagt en overdådig julefrokostmenu til 230kr per næse: Varmrøget rokke med appelsin & stjerneanis salat, rugbrødschips og brændt porre, sprængt gris med rødbeder, sennepsdressing og grillet julesalat, Vildt consommé med rosenkål og kørvel, Glaseret ribbensteg med syrnet rødkål og knust kartoffel, frugtkage med honningknas, mørk rom og kanel-is. Julefrokosten kan nydes fra blot et par få gæster op til 40 personer.  

Picture

El Tapeos jule tapas menu

gæster med hang til spansk mad får hvert år nye steder at nyde deres yndlingsmad i københavn, og et særlig lækkert flagskib for den iberiske gastronomi er El Tapeo, der ligger lige bag Nørre Voldgade nær Nørreport. El Tapeo har til huse i et smukt, gammelt byhus i flere etager, og de rustikke omgivelser med brede plankegulve, rustikke kakler og fritlagte spær passer perfekt til det enkle, spanske køkken fuld af smag og karakter. Som så mange andre steder sværger man her til de verdensberømte tapas, der serveres til frokost fredag - lørdag i stue-etagen med et godt glas vin eller sherry til, mens selve restauranten åbnes om aftenen. Her får man både tapas og rustikke middagsretter, og blandes disse to ting har man det perfekte koncept for en julefrokost i stort lag, hvilket El tapeo netop har gjort. Således kan man i november og december måned nyde en spanskinspireret tapasmenu med en snert af dansk tradition. Er man en stor gruppe – for eksempel et firma – får man serveret en selskabsmenu bestående af forretter som tapenader og charcuterie, hovedretter med tortillas, and og svin samt cheese cake til 375kr per person for 3 retter og 450kr per person for 4 retter inkl. spanske oste. En helaftensmenu består af velkomstdrink, 3 retter, øl, vin og vand i 7 timer samt kaffe og avec til 895kr per person. 

Picture

Nyboders Køkken: klassisk dansk og med en and til Morten

Man kan komme med nok så mange nyfortolkninger af den danske, solide husmandskost, som serveres til jul, men for mange er det altså alligevel nødvendigt at gå klassisk bare én gang i løbet af november og december. Et sådant sted er Nyboders Køkken, hvor overdådigt smørrebrød kombineret med et veludstyret a la carte kort udi det varme køkken er et oplagt valg for de nostalgiske. Glæd dig til flæsk med persillesovs, rejecocktails, tarteletter og pariserbøf, for blot at nævne et par af retterne. Restauranten hører blandt de klassiske i det Borgergade, som har udviklet sig enormt igennem de sidste par år, og er gået fra anonym gennemfartsgade til at være en af byens mest spændende gastronomiske destinatoner. Og som navnet klinger får man en helt særlig stemning ved at lægge vejen forbi. Restauranten ligger nemlig lige ved det gamle Nyboder, som Christian den 4 opførte for flådens folk i 1631. Som en bonusinfo serverer stedet også Mortens and den 10 november.  

Picture

Fyrtøjet og julen i Nyhavn

Der er dømt nostalgi og historie på restaurant Fyrtøjet, der ligger i Nyhavn 11. Den livlige gade langs kajen oplever lige nu en renæssance blandt københavnerne, for lige så stille er restauaranter, der tilbyder andet en dblot smørrebrød og snaps, flyttet ind i matriklerne. Det er dog netop det gode, klassiske køkken, som Fyrtøjet borger for, og de gør de i uimodståelige omgivelser med flot reference til Hasn Christian Andersen, der selv boede i Nyhavn ad flere omgange. Det var før stedet blev berygtet, og den danske flåde besejlede verdenshavene. Fyrtårnet præsenterer et overdådigt udvalg af smørrebrød til din julefrokost i form af en buffet med smørrebrød, lune retter, desserter og øl, vin og sodavand ad libitum i 3 timer for 750kr per person. Buffet'en kan dog også være mindre til en beskåret pris, og god snaps selvfølgelig inkluderes.  

Picture

Köd holder jul i Nikolaj kirke

Restaurant Köd er et af Københavns rigtig lækre steakhouses med superkød fra Danmark, USA og Uruguay, og stedet slår et helt særligt slag for juleappetiten når de i fredag og lørdag fre den 18 november lejer Nikolaj Kirke i julefrokostperioden. Kirken skaber således de unikke oplevelser for sine gæster, og en omdannes takket være Köds lækre retter til et sandt paradis for julofrokostsmovsere, der også godt kan lide at feste i pompøse omgivelser. Kirken var et af de første gejstlige rum, der slog sig op på mere og andet end blot det religiøse, og kirkens kunsthal er blandt landets fremmeste indenfor kulturen herhjemme, med skiftende udstillinger fra ind- og udland. Men nu er kirken altså også rammen for en helt unik private dining-mulighed med Köd som den gastronomiske afsender. For 495kr per person får man velkomstdrink, 3 retters juefrokost a la Köd, fri øl og vand i 3 timer og dj.  

Picture

Bistro Bellevue med Mortens And og jul langs Strandvejen

Beliggende i Arne Jacobsens unikke Bellevuebyggeri på Strandvejen er der dømt elegance og stemning for dem der vælger at rykke nordpå for at fejre højtiden. Herfra er der en uforglemmelig udsigt udover Øresund, og for de kulturelle er det oplagt at hygge med lidt god mad her enten inden eller efter en forestilling på det nærliggende Bellevue Teater. På Bistro Bellevue fejrer man både Mortensaften og jul – den 10 november byder køkkenet derfor på 2 og 3 retters menu med and som hovedindgrediens for henholdsvis 255 og 325kr, mens julefrokosten foregår omkring Bistroens store julebord. Det bedækkes med de traditionelle julefrokostkomponenter alle weekender i december bortset fra den 24. Tidspunktet er fra 12-16 og overdådigheden koster 235 kroner per person.