Picture

Restaurant Maven

Restaurant Mavens navn henviser naturligvis til det organ, der bliver tilfredsstillet og fyldt, når vi indtager føde, men refererer også til Nikolaj Plads. Området omkring Nikolajs Kirke var nemlig engang hjemsted for byens slagterboder og blev derfor kaldt Maven af de lokale. Blodet flyder ikke længere her, men ejerne bag Maven garanterer alligevel for den folkelige atmosfære, når man bænker sig i den hyggelige restaurant. Her får man serveret velsmagende, hjemmelavet mad uden snobbede fiksfakserier, og spisestedet ligger idyllisk og stemningsfuldt i selve den gamle Nikolaj Kirke, med små, blyindfattede vinduer, lysekroner og antikke træmøbler. På menuen finder man danske husmandsretter med et nordisk twist, og til denne Påske har køkkenet sammensat både en frokost- og aftenmenu, der fra den 21-26 marts kan mætte citys mange feriegæster. Frokosten består af sild, laks og rejesalat, lammeskank og kaffe for 295kr per person, mens aftenmenuen tæller stenbiderrogn, lammeskank og hvid chokolademousse til 355kr per person.  

Picture

Restaurant Sult

Restaurant Sult var egentlig tænkt som et spisested for gæsterne i Cinemateket i Gothersgade, men stedet er efterhånden blevet så populært at også de mennesker, der ikke lige er på vej ind i filmhuset for at nyde en biftur, slår sig ned her for madens og den gode stemnings skyld. Bygningen er et besøg værd i sig selv: den blev bygget af Egmonts grundlægger Egmont H. Pedersen i 1914 for at huse hans trykkeri, og de bastante stenmure slår en helt særlig stemning af noget grandiøst an. Sult er dog alt andet end højtideligt, skønt der er tænkt på alle detaljer: smørrebrødet, frokostretterne og hovedretterne er lækre og gennemtænkte, mens weekendbrunchen af mange anses for værende en af byens bedste. Således også henover Påsken, hvor SULT fra den 22-28 marts holder åbent for sultne byfarere, så man i højtidens hellige navn kan mæske sig i det lækre mad. 

Picture

Det Lille Apotek

Helt tilbage fra 1720 har spiseoasen Det Lille Apotek kræset om sit sultne københavnerklientel og om noget været stedet, hvor man i de sidste hundrede år har kunnet nyde klassisk smørrebrød og husmandsretter uden for mange dikkedarer. Danske digterkoryfæer som H. C. Andersen og Peter Faber kom her stødt, og Påsken er en af restaurantens højtider, hvor rugbrød, fisk og salt og ferskt pålæg udgør det klassiske frokostbord år efter år. I 2016 serveres maden fra den 24-28 marts og påskeanretningen indeholder Christiansø-pigens sild med hjemmelavet karrysalat og æg, lune stegte sild med løg, lun rødspættefilet med citron og hjemmerørt remoulade, fersk røget laks med røræg, lun flæskesteg med sprød svær, lammerullepølse med peberrodscreme og ribsgelé, kyllinge-rillettes, mørbradbøf med champignon, 2 oste, brød, fedt og smør til 248kr. Per person.  

Picture

Restaurant Koefoed

En restaurant midt i hjertet af København, der serverer hovedsagligt bornholmske råvarer? Naturligvis, i hvert fald hvis man skal dømme udfra den store succes, som Restaurant Koefoed har haft siden den åbnede i 2006. Det er 'førderen' Michael Rønnebæk-Rørth – sådan kaldes man som tilflytter på Bornholm – der står bag stedet sammen med sin kone, og i starten dømte de fleste anmeldere da også konceptet ude. Man mente ikke at en restaurant med et regionalt fokus ville kunne holde vand i lille Danmark, men Michael har forstået at kombinere gourmettilberedning, et højt serviceniveau og de skønne smukke omgivelser med en favnende filosofi om Bornholms gode køkken til et vindende koncept. Øens råvarer er ekstra smagfulde og næringsrige pga. den megen sol, og så er jorden yderst frugtbar. Særlig succes har Kofoeds moderne og dekonstruerede smørrebrød fået, og disse himmerigsmundfulde kombineret med restaurantens mange hjemmelavede snapse gør stedet til et oplagt valg til en påskefrokost. 

Picture

Nyhavnskroen

Intet forår uden en slentretur i Nyhavn, og Nyhavnskroen er en af den gamle havn mest hæderkronede restauranter når det kommer til klassisk smørrebrød. Stedet ligger i nummer 47 lige præcis midt på strækningen, ovre på den livlige solskinsside, hvor frække piger og tatovører før gjorde havnen usikker, men i dag er turisternes foretrukne kaj at sole sig på. Indenfor er farverne grønne, sorte og hvide og interiøret nostalgisk – ligesom kromaden og smørrebrødet, der spænder fra flere forskellige slags sild over rejer og æg til roastbeef, mørbradbøf, leverpostej og flæskesteg. Prøv også en tatar og en god omgang rødgrød med fløde til dessert.  

Picture

Restaurant Cap Horn

Lidt længere nede ad Nyhavn møder man en anden klassiker, som på trods af sprudlende farver og ældgammelt sømandskuriosum på væggene har et forfriskende moderne tilsnit, der hedder økologi. Faktisk er tilgangen til renere og sundere råvarer en vigtig del af Cap Horns filosofi, og at Camilla Plum har været blandt kogekonerne her, overrasker derfor ikke. Sæsonfriske grøntsager og frugter er en naturlig del af menukortet, ligesom de økologiske øl og vine. Cap Horns frokosttallerken er desuden et kapitel for sig, og kunne være den perfekte påskeoplevelse i sig selv: tallerknen indeholder rejer på en bund af babyspinat, med smilende øko-æg og urtecreme på økologiske krydderurter og creme fraiche. Ved siden af troner roastbeef med peberrod, broccolibuketter og løvstikke, mens fjerkræet består af unghanebryst med karrycreme, kyllingeskind og ærteskud – alt sammen serveret på økologisk brød for rørende 160kr.