Picture

Restaurant Pasfall, Odense

P { margin-bottom: 0.21cm; }

I hjertet af H. C. Andersens fødeby ligger en lille perle af et gourmettempel, hvor Thomas Pasfall, der især blev kendt fra programmet Cecilie og Madklubben, i 2013 åbnede sig egen hyggelige restaurant sammen med konen Annesofie. Før havde han en vægtig fortid på Munkebo Kro, men nu skulle han have fødderne under eget bord, hvor gæsterne kunne nyde god og ærlig mad i varme omgivelser. De mange lækre retter har i tråd med Thomas' gastronomiske skoling og interesse et fransk præg, men indeholder også fynske fristelser på råvaresiden. Og så har Thomas og Annemette skabt en restaurant, hvor maden er i øjenhøjde og noget, man kan forholde sig til som gæst. Da dette års Nordic Guide Michelin udkom den 24 februar blev restaurant Pasfall nævnt i guiden for første gang nogensinde, til stor lykke for parret bag – og så er det endda en fiskeret fra spisestedet, der pryder guidens forside. Så hvem ved, hvornår benævnelsen bliver til en stjerne?

Picture

Sortebro Kro, Odense

P { margin-bottom: 0.21cm; }

”Jeg er kok, og jeg kan lave alle dine livretter”; sagde John Kofod til sin kommende kone Melina, da han mødte hende for første gang. Dén havde hun aldrig hørt før. Og om det var dén sætning, der gjorde udslaget, ved vi ikke, men idag driver de to Sortebro Kro sammen, hvor han selv i sin tid startede sin karriere som kokkedreng. Skønt John Kofod har været dommer ved Bocuse d'Or i Lyon, er hans restaurant stadigvæk ikke blevet hædret med hverken bib eller michelin stjerne. Sortebro Kro, der har fungeret som spisested i omkring 200 år, er dog hvert år bobler til Michelin hæder, og mon ikke det er et spørgsmål om tid, før en inspektør tilegner de to ildsjæle en stjerne?

Picture

Under Lindetræet, Odense

P { margin-bottom: 0.21cm; }

Dette sted fra 1771 ligger lige ved H.C.Andersens fødehjem, og der er da også noget eventyrligt over dette smukke bindingsværkshus med lyse stuer og fritlagte loftsbjælker. Restauranten ejes og håndteres af køkkenchef Brian Madsen, der tidligere har været på Le Poisson i Zürich, samt på toprestauranterne Fakkelgården, Sortebro Kro og Falsled Kro. Udover en overdådig, sæsonbetonet menu serverer denne restaurant noget så sjældent for gourmetsteder som en brunch, der slår alle rekorder i finesse og smag, og kommer ind til bordet i intet mindre end 4 serveringer. Maden har fokus på det franske og italienske, men mange af tingene trækker på nordiske råvarer i sæson og klassiske ingredienser som asparges, rabarber, havre og stenbiderrogn.

Picture

Restaurant Babette, Vordingborg

P { margin-bottom: 0.21cm; }

Tilbage i 1991 var det småt med gourmetrestauranter selv i de store, danske byer, så da Henrik Pedersen og hans kone Vivi Schou grundlagde Babette blot et stenkast fra det ikoniske Gåsetårn, så mange det som en dødssejler. Parret modbeviste dog fordommene og i dag er Babette en af Sjællands absolutte sværvægtere indenfor gourmetmad. Chefkokken er Patrick Godborg uddannet hos Herman på Nimb, der i tråd med ejernes filosofi om gode retter helst bruger økologiske råvarer i sin madlavning. Udover den imponerende gastronomiske aftenmenu med 3-8 retter er vinkortet også i en kategori for sig, hvis menuer inddeles efter om hvorvidt man selv kører, eller er med taxa. Babette serverer også kortere menuer onsdag-torsdag og har desuden en brasserie-menu, der især er populær til frokost.

Picture

Støvlet Katrines Hus, Sorø

P { margin-bottom: 0.21cm; }

Restauranten er opkaldt efter den gale kong Christian den 7s elskerinde, der ifølge historien boede her efter at hun var faldet i unåde ved hoffet, og huset repræsenterer i sig selv noget af den dansk kulturarv, med smukt bindingsværk, blodrøde mure og et topistandsat indre, der under de lave lofter huser sultne gæster i både stue og på førstesalen. Beliggenheden er pittoresk nær Sorø Sø, maden laves ud af de bedste råvarer og spænder fra lækker a la carte til den overdådige Sansemenu med 7 retter, små overraskelser og gode vine fra kælderen. Støvlet Katrines Hus er også kendt for sine mange temamenuer i forbindelse med for eksempel Sankt Hans og Mortensaften – sågar hyldestkoncerter bliver holdt her, og winemakers dinners.

Picture

Restaurant Koch, Aarhus

P { margin-bottom: 0.21cm; }

De 3 brødrene Koch har i mange år huseret i det aarhusianske restaurantmiljø, og det er bla. blevet belønnet med en benævnelse af deres brasserie Frøken Koch i Michelinguiden. Sammen kan de 3 brødre løfte mad til nye højder ved at fusionere det bedste fra storebrødrene Jesper og Michael Kochs kærlighed til det klassiske køkken med lillebror Lasses asiatiske smage, som han blandt andet har taget med sig hjem fra sit arbejde i Australien. Sammen har de nu åbnet den eksklusive Restaurant Koch, der ligger billedskønt i Aarhus lystbådehavn, og kombinerer det moderne køkken med de klassiske dyder. Berømt er allerede Evangelium-menuen til 1000kr, der indledes med masser af elegante snacks. Af retter, der er blevet serveret i menuen, kan nævnes kreative mesterværker som syltet blæksprutte med umoden fersken, lyngrillet tun med røget grisetryne og krebs med kokossuppe, aspargesjuice og syltede tyttebær.