Picture

Grønttorvet - klassisk dansk mad og hygge i spiseværtshuset

Lige ud til Odenses grønttorv, hvor der to gange om ugen er marked, ligger byens ældste spisested, Restaurant Grønttorvet.

Med udsigt til det hyggelige og livlige torv er Restaurant Grønttorvet et perfekt sted til en god dansk frokost eller til en middag – måske før man skal i Koncerthuset, der ligger meget tæt på.

Køkkenet er klassisk dansk med smørrebrød og lune retter til frokost, hvor især pariserbøffen og det stegte flæsk er meget populære. Om aftenen er det igen det danske krokøkken, der dominerer både på a la carte kortet og den månedlige menu med retter som gammeldags stegt kylling, wienerschnitzel og herregårdsbøf. Hver søndag er der frokostbuffet.

Grønttorvet kalder sig selv for et spiseværtshus, hvilket vil sige, at man både kan spise her, men også komme forbi til nogle øller og lidt hygge.

Picture

Sortebro Kro - en omvej værd

Beliggende i naturskønne omgivelser lige midt i den gamle, idylliske Fynske Landsby, kunne Sortebro Kro faktisk godt ramme betegnelsen ”en omvej værd”. I hvert fald, hvis man skulle spørge mange af de gæster, der siden grundlæggelsen i begyndelsen af 1800-tallet har frekventeret det gamle bindingsværkshus med sprossevinduer og stråtækt tag, er gået hen over de gamle, rustikke trægulve og nydt talrige middage i de romantiske stuer og lokaler med fritlagte bjælker.

Restauranten ligger i det, der engang har været kostald, men der er dog ikke meget staldstemning over huset længere – i dag er det smukt renoveret og indrettet til restaurant.

Hovedfokus er – i stedet for at fokusere på en bestemt køkkenstil – fokuseret på smagen. Det betyder, at køkkenet tager udgangspunkt i selve råvarerne og deres enkelte fordele og styrke, og opbygger menuen efter dette, hvor de får lov til at få en fremtrædende plads på tallerkenen. ”Smagens Køkken” kalder Sortebro Kro selv denne stil, for at servere dét, man selv holder mest af: det gode måltid.

Men med store ambitioner. Fokus er også på lokal kærlighed, hvorfor restauranten får mange varer fra producenter i nærområdet, der både er dyrket og indkøbt direkte fra leverandøren. Helt ned til tjenerne faktisk, der alle har en snert af fynsk accent. Og en indgroet stolthed til deres arbejde.

Picture

Den Gamle Kro - klassisk smørrebrød i klassiske omgivelser

Den Gamle Kro ligger i et gammelt bindingsværkshus midt i Odenses gamle bydel, hvor de historiske lokaler med rå murstensvægge, smukke antikviteter, kobbertøj og kakkelovne i generationer har budt på god gammeldags kromad af ærkedansk tilsnit.

 I 2008 blev kroen overtaget af Jens Møhring Madsen og hans kone Tina, som er tidligere køkkenchef på det højt profilerede Hotel Hesselet ved Nyborg. De har bibeholdt den danske stil i køkkenet, dog krydret med lidt af det bedste fra det franske - alt andet ville næsten være blasfemi i så historiske rammer. Al præfabrikata er skiftet ud med sæsonens gode råvarer, som tilberedes fra bunden med det resultat, at kroen er blandt de mest autentiske dansk/franske spisesteder herhjemme og anses for at være en af Odenses bedste restauranter.

Menuen byder på højt belagt smørrebrød, fynske specialiteter og klassiske og danske retter til frokost. Om aften serveres varme retter af dansk og fransk tilsnit - altid med nok af sovs og kartofler - samt en mere innovativ 5-retters menu baseret på sæsonens gode, fynske råvarer. Der lægges vægt på tjenerhåndværk som flambering og trancering, og alle tjenere er faglærte og giver gerne råd om, hvilke vine, øl eller snapse, der passer til maden.

Picture

Franck A - in-sted med ambitiøst køkken og store vine på kortet

Caféen Franck A er lidt af en institution i byen, og udover at være Odenses in-sted, hvor et voksent publikum kommer og fester i weekenderne, har den også et ambitiøst køkken. Køkkenchefen, Lasse Paulsen, har tidligere arbejdet på gourmetrestauranten WH og som Wassim Hallals souschef på Molskroen, men på Franck A er stilen anderledes afslappet - og priserne ligeså.

Menuen byder blandt andet på caféretter som salater, burgere og sandwiches, men også danske frokostklassikere i løbet af dagen og klassiske franske brasserieretter om aftenen. Desuden serveres der brunchbuffet hver søndag.

Køkkenet laver alt fra bunden af gode råvarer, og på vinkortet skiller Franck A sig markant ud fra andre caféer ved at have et ganske imponerende udvalg som omfatter alt fra husets vine til overkommelige priser til store Bourgognevine, Champagner og kultvine som Petrus, Pingus og Opus One, som kræver et dybt greb i lommen, men som dog er prissat ganske fornuftigt og med en flad avance.

Torsdag, fredag og lørdag er der mulighed for at blive hængende efter middagen, der skrues ned for lyset, op for musikken og stemningen og mixes cocktails i baren.

Picture

Under Lindetræet - elegant gastronomi i den gamle bydel

Under Lindetræet ligger en historisk bygning fra 1771 midt i Odenses smukkeste bydel, H.C. Andersenkvarteret, side om side med den verdenskendte digters hus. Anmelderne har taget rigtig godt imod restauranten, hvor chefkok Brian Madsen er garant for et klassisk køkken med fransk og italiensk inspiration, særligt fra Alsace og Toscana, men altid med de gode, fynske råvarer i centrum.

Brian Madsen har et CV, der burde tale for sig selv, og har blandt andet arbejdet på Zürichs bedste fiskerestaurant, Le Poisson, den 3-stjernede l'Auberge de l'Ill i Alsace og hjemlige gourmettempler som Fakkelgården, Sortebro Kro og Falsled Kro.

Vinkortet er omfattende og byder på vine fra hele verden, men også her afspejles køkkenets forkærlighed for det franske og italienske. Til menuen, hvorfra man kan vælge mellem 2-5 retter, udvælges desuden vine, som serveres glasvis.

Betjeningen er opmærksom og professionel, og det er ikke uden årsag, at Under Lindetræet betragtes som en af Odenses absolut bedste restauranter.

 

Picture

Goma - Internationalt design og knivskarpt japansk køkken

Gomas lækre lokaler ligger på første sal med store vinduespartier. Det er indrettet rustikt og minimalistisk med tidløse designermøbler og lakeret betongulv. Indehaveren lever bl.a. af at indrette andre restauranter, og hans talent skinner tydeligt igennem i restaurantens indretning, som er i international klasse.

Kortet har et stort udvalg af lækre snacks, nigiri, sashimi, diverse ruller og gunkan, samt nogle lækre retter fra wok og grill. Gomas signaturretter tæller bl.a. sashimi, som serveres på knust is. Gomas tempura er ultra sprød, og man bør næsten ikke komme der uden at prøve en gunkan med vagtelspejlæg og trøffel. Blandt de varme uramaki (indside-out ruller) er Chefroll og Osaka med henholdsvis dybstegt ål og foie gras eller tempurareje, tun tataki og flødeost meget populære og et rigtig godt sted at starte for sushi-begyndere. Fra grillen kan Gomas lammekoteletter stærkt anbefales.

Har du lyst til at lade kokken bestemme, er der både sashimi og nigiri omakase menuer, hvor kokken sammensætter en lind strøm af godter til dig.  

Picture

Kok og Vin - et afslappet, ærligt sted

Siden starten af 2012 har de to kokke Steffen og Kasper drevet Restaurant Kok&Vin.

Køkkenet er erklæret udogmatisk, men med fokus på det ægte, det ærlige og de lokale råvarer, som tilberedes i hånden. På kortet finder man en lang række bistroklassikere fra det franske køkken, alle dem med allerstørst mumsfaktor. Personalet er passioneret omkring at levere den bedste stemning og service for de mange gæster, for her er travlt. Missionen er ikke, som de selv siger, at genopfinde den dybe tallerken, men at skabe en undskylding for at tage ud og spise en kedelig grå tirsdag.

Indretningen er ukrukket, ligetil og afslappet. Her står kasser med vin side om side med løgsække og musselmalede kaffekopper. Midt i det hele finder man det åbne køkken, så alle gæster kan på nærmeste hold følge med i processen. Der er intet at skjule. Det skal være som at komme på besøg hjemme hos de to engagerede kokke.

Kok og Vin er et dejligt sted, hvor de to unge indehaveres brændende engagement skinner igennem.