Picture

Grønbech & Churchill

Rasmus Grønbech har altid været med i klubben af gourmet-køkkenchefer, men efter han forlod Premisse (nu AOC) for efter et par år igen at slå sig ned som selvstændig restauratør, har han dyrket en mere jordnær stil. Altså prismæssigt, for Grønbechs mad er fortsat elaboreret, grøntsagsfokuseret, højtravende og helt sin egen.

På Grønbech & Churchill er alt, som man kender det på gourmetrestauranterne: Stilren indretning, store vine, tjenerelever og sommelierer på vagt, nypudsede glas og de aller-allerbedste råvarer på tallerkenerne. Prismæssigt er vi dog langt fra den måneds SU, et besøg på andre gourmetrestauranter koster. Vi starter på 425 kr. for en 4-retters grøntsagsmenu. En menu “Grønbech” med masser af grønt og lidt fisk, skaldyr og kød og en menu “Churchill” med masser af kød men også grønt koster begge 500 kr., og for 1000 kr. får man en aften med det hele. Alle menuer kan tilføres et ekstra strejf af extravagance i form af kaviar til 150 kr.

Picture

Il Dona

LUKKET

Picture

Viva

På det gode skib Viva for foden af Langebro sidder man på 1. parket til Københavns havn med udsigt til bølgeskvulp og stolte skuder, og heller ikke udsigten til de små mesterværker, man får på tallerkenerne, er at kimse ad. Naturligt nok kommer mange af ingredienserne fra det våde element, men også sæsonens bedste grøntsager kommer i den grad til sin ret på Viva. Køkkenet henter tydeligvis sin inspiration i det nordiske køkken, men er dog så udogmatisk, at der er plads til eksempelvis franske oste og andre “eksotiske” ingredienser.

Viva serverer også en god bøf og lækre skaldyrstallerkener, så der er også noget for dem, der er mere til protein end til grønt.

Picture

Saison

LUKKET

Picture

Geist

På Geists menu er der masser af retter med kød og masser med fisk og skaldyr men allerflest med grøntsager som hovedkomponent. Mange af retterne er gengangere fra dengang, Bo Bech havde en gourmetrestaurant med hvide duge, michelinstjerne og hele pivtøjet, men selvom maden er næsten den samme, er priserne anderledes lave. Menuen er nemlig - i tidens ånd - bygget op med et stort antal retter i små og store forretsstørrelser og til priser, der svinger fra 80 til knap 200 kr. for en ret.

Man vælger selv menuens sammensætning og antallet af retter. Med andre ord kan en middag på Geist klares for en billig pris - men den kan også gå hen og blive lidt pebret.

Picture

Relæ

Sjældent har der været så meget hype omkring en restaurantåbning som da Relæ sidste sommer åbnede i et beskedent kælderlokale i Jægersborggade. Køkkenet er blevet hyldet for sin lette, grøntsagsfokuserede stil, som først og fremmest er meget personlig og med tydelige referencer til køkkenchef Christian Puglisis fortid på Noma og italienske rødder.

Køkkenet bruger kun de allerbedste råvarer fra lokale bønder, vinene er naturligvis naturlige, og der er rigtige sommelierer på job. Når priserne alligevel kan holdes nede på 325 kr. for fire retter, så skyldes det dels beliggenheden, dels at de fleste af ingredienserne ikke i gængs forstand er luksusråvarer, men derimod rigtig gode ting indenfor basiskategorier som rodfrugter, kål og fjerkræ.