Picture

Bistro Nord - Ålsgårde

 

Få kan præstere en så god udsigt som Tina og Sebastians Bistro Nord i Ålsgårde i Nordsjælland. Med direkte vue over Øresund kan man nyde Sebastians gourmet-bistromad. Altid med brug af sæsonens lokale råvarer – ofte fra jægere og sankere i området - og i totalt afslappet stemning. Du kan komme for den helt store tur, eller du kan bruge Bistro Nord som et hverdagsspisested og snuppe en enkelt eller to lette retter.

Maden er præcist tilberedt og smuk at se på og ikke mindst med god sans for velsmag. I godt vejr kan man tilmed nyde sin mad nede i haven – endnu tættere på Øresund. Og her kan man også beundre bistroens egen urtehave.

Picture

Christie's - Aabenraa

 

I Sønderjylland har Christie’s i mange år været et af landets bedste spisesteder. Her kan man både spise og bo i dejlige omgivelser. Der er luksushytter, tennisbaner og endda en helikopterlandeplads.

Køkkenet laver gourmetmad med økologi som fundament. Christie’s dyrker grøntsager og urter i egen køkkenhave og ryger også selv fisk i køkkenets store røgeovn. Går du rundt med en michelinkok i maven, kan du afprøve dine talenter – og ikke mindst lære en masse – hos Christie’s. Restauranten arrangerer nemlig ”Bliv din egen stjernekok” forløb, hvor man som gæst kommer med i køkkenet og tilbereder sin egen gourmetmenu under råd og vejledning fra de professionelle kokke på restauranten.   

Picture

Sortebro Kro - Odense

 

I den idylliske Fynske Landsby lidt udenfor Odense finder man den historiske Sortebro Kro. Kroen ligger i det, der engang har været en kostald. Men de rustikke omgivelser er nænsomt istandsat, så man i dag sidder i utroligt hyggelige lokaler i det gamle bindingsværkshus midt i skoven.

Sortebro Kros fokus er ”smagens køkken”, hvilket betyder at køkkenet tager udgangspunkt i selve råvaren og ikke i at høre til i en eller anden stilart. Helt i tråd med tidens tendens om bæredygtighed sørger man også på Sortebro Kro for at benytte sig af sin placering i landlige omgivelser og i så høj grad som muligt at bruge råvarer fra nærområdet. 

Picture

Mortens Kro - Aalborg

 

I en gammel arbejderby som Aalborg er der virkelig sket noget på madfronten over de sidste 10 år. Og for det kan man bl.a. takke Morten Nielsen – ejer og køkkenchef på Mortens Kro midt i Aalborg. Han har ført det storbychikke til byen, og nu kan aalborgenserne også føle sig fabulous i det stilrene, moderne omgivelser i restauranten, som bestemt ikke er en kro i ordets almindelige forstand.

Mortens Kro er nemlig en eksklusiv og hip gourmetrestaurant og cocktailbar med international stil. Køkkenet tager afsæt i det klassisk franske med årstidens bedste, danske råvarer. Der er både à la carte, en gourmetmenu med 3-7 retter og en kromenu med 2-3 mere rustikke retter som f.eks. kogt torsk og pandekager med is. Således kan Mortens Kro bruges til både de mere flashy aftener og også til en mere afslappet aften ude. Køkkenet kan sit kram i alle afdelinger.

Picture

Mirò - Aarhus

 

Miró er Aarhus' ældste gourmetrestaurant under samme ejer. Folk vender tilbage igen og igen til gourmetkøkkenet, der er fransk funderet med en filosofi om at det man ser på tallerkenen, også er det maden smager af. Råvarerne kommer til deres ret og sæsonen bestemmer hvad der spises.

Serviceniveauet er højt og stemningen behageligt afslappet på Miró, der i øvrigt har en imponerende samling af avec’er og gammel portvin, så husk at gemme plads til det efter middagen! 

Picture

Dauphine - Aarhus

 

Et andet af Aarhus’ bedste spisesteder er den lille, hyggelige Dauphine i Frederiksgade. Her sidder man intimt og godt med udsigt til det åbne køkken. Stilen er moderne fransk-nordisk og niveauet er superhøjt i det lillebitte køkken.

Vinkortet er stærkt især i Bourgognevine, men der er også masser af gode sager at finde fra bl.a. Champagne, Alsace og Piemonte.

Tjenerne har personligheden med på arbejde, og det elsker vi, så værsgo at hyg jer på Dauphine. Tirsdag, onsdag og torsdag er der i øvrigt 4 retter med vine for kun kr. 500.

Picture

Støvlet-Katrines Hus - Sorø

 

I Sorø er der masser af historie og også gourmetmad at finde, nemlig i Støvlet-Katrines Hus, opkaldt efter Kong Christian VIIs elskerinde, der blev landsforvist og siden fik besked på at bo i Sorø. Der er dog ikke noget hverken skørt eller sørgeligt over restauranten. Tværtimod får man her dejlig gourmetmad i skønne omgivelser.

I det gamle fine bindingsværkshus arbejder personalet for at gæsten får en helhedsoplevelse, når man besøger restauranten. Køkkenet tager inspiration fra hele verden og udover en torvemenu med 3-7 retter og en mere rustik menu med 2-4 retter er der også den helt store gourmetrejse ”Le Grand Tour” med champagne, 11 serveringer med vinmenu, vand, kaffe og sødt til meget rimelige kr. 1.200.  

Picture

Restaurant Babette - Vordinborg

 

Og så kommer vi ikke udenom Babette i Vordingborg. Køkkenchef Vivi Schou er the grand old lady af dansk gastronomi. Hun driver sammen med sin mand Henrik denne vidunderlige restaurant, som er rejsen sydpå værd. Enkelthed og velsmag er køkkenets filosofi. De lokale råvarer får lov at træde frem i køkkenets nordiske stil, som har indflydelse med fra hele verden. Restauranten har en imponerende samling af Bourgognevin, så her er virkelig nogle godter i gemmeren.

Er du nødt til at sætte dig ud i bilen efter måltiden, så tilbyder Babette en køre-vinmenu for den ved bordet, der har fået chaufførtjansen. Så kan man med mindre udskænkninger alligevel være med til at smage sig igennem de gode sager fra den almindelige vinmenu. Babette har forrige år fejret 20 års jubilæum og kan i år være stolte af at have to kokke med i Årets Kok 2013. Det kan du læse mere om her.