Det bliver fynboen, restaurantejer og tidligere TV-kok Jacob Elkjær, der overtager driften af den over 140 år gamle restaurant Grøften i Tivoli. Han skal føre Grøften videre efter den nu 70 årige Poul Eriksen, der stopper ved årets udgang. Jacob Elkjær kommer med 15 års erfaring som selvstændig restauratør i baggagen. Han lægger vægt på at ville fortsætte Grøftens stolte traditioner med danske råvarer og personligt værtsskab.

Jacob Elkjær kan nu se frem til at få nøglerne til Grøften, der i dag en af Tivolis største, ældste og mest traditionsrige restauranter med en historie tilbage til 1874.

En driftig mand
Jacob Elkjær,44 år, der er udlært kok er klædt godt på til opgaven, da han har 15 års erfaring som selvstændig restauratør. Han er indehaver af Restaurant Fænøsund og Restaurant Fænøsund Marina, der begge ligger i Middelfart på Fyn. Han opgiver begge restauranter til fordel for Grøften og flytter med familien til København. Jacob Elkjær har i de seneste år også været fast leverandør til Rock Under Broens VIP arrangementer. Tidligere har han virket som souschef på Svinkløv Badehotel, privatkok på en yacht i Caribien samt været fast ugentligt TV-kok på Godmorgen Danmark på TV2. Privat er han gift med Dorte og sammen har de børnene Caroline og Rasmus.

Jacob Elkjær siger i forbindelsen med overtagelsen af Grøften;
”For mig er værtsskabet en helt fundamental egenskab ved at være restauratør, og jeg sætter stor ære i at være en nærværende vært for gæsterne. Jeg vil holde fast i den traditionelle danske stil i Grøften, hvor det gode håndværk med fokus på gode råvarer holdes i hævd. Gæsterne skal have en oplevelse af, at de får en bid af Danmark når de spiser i Grøften. Samtidig skal vi hele tiden gøre os umage for at forfine gæsternes oplevelse og så glæder jeg mig rigtig meget til at hilse på stamgæsterne og sige velkommen til nye”.

Grøften har altid været et populært spisested i Tivoli, og i de seneste år har den udviklet sig til at være blandt de måske største a la carte restaurant i Danmark, målt på omsætning pr. åbningsdag.

Tivolis adm. direktør Lars Liebst siger;
”Med valget af Jacob Elkjær har vi fået endnu en dygtig restauratør i vores portefølje. Det har været vores mål at finde en erfaren restauratør, som med sin overtagelse af stedet, både vil værne om traditionerne og udvikle Grøftens særlige ånd og hygge. Med valget af Jacob har vi fundet hvad vi søgte efter.”

Poul Eriksen, der gennem mere end 20 år har drevet Grøften med succes fortæller;
”Det er selvfølgelig med stort vemod at skulle sige farvel til alle de trofaste gæster, de gode gode kollegaer og Tivoli medarbejdere, mit fantastiske personale og det til tider hektiske, men altid sjove liv i Grøften. Nu ser jeg frem til at deltage i årets Jul i Tivoli, hvorefter jeg i det nye år giver nøglerne videre til Tivoli og Jacob Elkjær, som jeg ønsker alt mulig held og lykke i fremtiden”.

Mange vælger Grøften
Restauranten er blandt danskernes foretrukne og har indtaget en særstatus i befolkningen. Turisterne har også for længst taget den særlige stemning til sig. Grøften er en af Tivolis ældste og mest traditionsrige restauranter. Grøften er beliggende i Tivolis hovedindgangsområde ved siden af Pantomimeteatret. Grøftens historie stammer tilbage fra 1874, hvor restauranten åbnede under navnet Teatercaféen, som det oprindelige restaurantlokale hed. Grøften er siden udvidet væsentligt med flere serveringslokaler, pavilloner og en stor overdækket udestue, Teatercaféen står dog i dag stort set, som da restauranten åbnede.

Tivoli og Gastro
Med 29 restauranter, 14 fastfood butikker og 4 barer er Tivoli ikke blot Købehavns største udbyder af spise og madsteder men også blandt Danmarks største udbydere af spisesteder samlet på et sted. Herudover driver Tivoli Nimb Hotel, der netop er blevet tildelt den fornemme pris som Hotel Of The Year 2015 af Small Luxury Hotels of the World.

 

Kort om Grøften

• Slog dørene op i 1874

• 1 tons friskpillede rejer langes over disken hvert år

• 30 tons skipperlabskovs serveres hvert år

• Årlig omsætning: ca. 80 mio.kr. inkl. moms.

• Niels-Jørgen Kaiser tilbød i 1992 Poul Eriksen at overtage restaurant Italia i Tivoli. Da Grøften 4 år senere blev ledig slog Eriksen igen til.

• Grøften har alle dage været en magnet blandt kendte danskere, hvilket stammer helt tilbage fra starten af 1900-tallet. Dengang var Tivolis tidligere ballonskipper, Lauritz Johansen, chef i Grøften.

• Når Tivoli åbner er det fast tradition at kendte politikere, skuespillere og erhvervsfolk spiser i Grøften. I pressen er det en kendt sag, at mangler man en god historie om en kendt, kan man lægge vejen forbi Grøften og med garanti få et godt tip.

• Førende danske sommerrevyer har tradition for at spise frokost i Grøften på Tivolis åbningsdag.
Og de vil gerne sidde tæt på Se & Hørs, Her & Nu og Billed-Bladets borde.

• Humørklubben Tivoli Clubben af 1868 holder sine møder i Grøften. 6. maj 2015 blev Prinsgemalen fejret i anledning af sit 25 års jubilæum, som medlem af klubben.

• Hvis væggene havde haft ører ville de have lagt ører til mangt og meget gennem årene. Mange vil huske rejsekongen Simon Spies´s eskapader og det gav også genklang da Mogens Glistrup nedskrev Fremskridtspartiets vedtægter på en papirserviet i Grøften. Derudover har hundredvis af kendisser holdt fester i Grøften.