Danskerne elsker kaffe! Det gør vi også på Spiseliv, hvor vi med begejstring og nysgerrighed drog gennem det snedækkede og frostfyldte København til Kronprinsessegade, hvor Cafe Noir sammen med Kokkeriet inviterede til kaffesmagning og food pairing.
Anledningen var lanceringen af Café Noris Aroma Edtions, bestående af fire specialblends udviklet af masterblender André Hoinkris. Med små anekdoter fra kaffens historie, om kaffetyper og områder og om bryggeteknikker, guidede André os gennem en smagning, der skulle sætte fokus på kaffes komplekse smagsunivers. 
 
Dette fungerer som indledning til en kaffemenu udviklet af ristemester Michael Renourad og Michelinkok David Johansen, hvor forskellige kaffer lagde udgangspunktet for henholdsvis en snack, en ostetallerken og en dessert. 
 
Kaffemenuen er ikke normalt at finde på menukortet hos Kokkeriet, men ved at sætte kaffe og mad sammen, bliver man udfordret på sine smagssanser og oplever derved bedre de store smagsforskelle, der findes blandt de forskellige blends – en oplevelse kokken David også havde erfaret ”det har givet anledning til helt nye smagsoplevelser, at skulle sætte mad og kaffe sammen, og det får en til at tænke retter på en ny måde, når man ikke kun bruger kaffe som ledsager i det søde køkken”.
 
 
Kaffe er ikke længere bare kaffe 
 
Bag Aroma Editions er et ønske om at præsentere de forbrugere, der køber deres kaffe i supermarkedet, for kaffe af en højere kvalitet end den man normalt finder i butikkerne. Samtidigt er hele kaffebønner en efterspurgt vare ”Vi ønsker at følge med i udviklingen, der i høj grad peger på en større efterspørgsel på højkvalitetskaffe og de hele bønner. Stempelkanden og espressomaskinen er ved at overtage filterkaffemaskinens plads i hjemmet, og det sætter højere krav til kaffens kvalitet og smag” forklarer brandmanager Mette Fiedler-Damgaard.
 
 
Vælg den rigtige
 
Stempelkaffe og espressokafferne ligger højt på listen over danskernes mest foretrukne type kaffe, men hvordan vælger man den rigtige kaffe? Når man handler kaffe i specialbutikker, har man råd og vejledning lige ved hånden, men når kaffen købes i supermarkedet, er man på egen hånd. 
 
For kaffe er ikke bare kaffe, og der er er stor forskel i syre, sødme, bitterhed og styrke og forskellige blends egner sig til forskellige ting. Ristningsgraden, bønnesort og i sær væksforholdene er bestemmende for kaffens smagsnuancer. 
 
En lysristet kaffe vil typisk være syrlig, mild og indeholde meget få bitterstoffer. Jo mørkere ristning, jo mere krop og fylde vil kaffen opnå, og typisk vil det være de røgede, tobakslignende og cakaobitre smagsnuancer der er fremtrædende. 
 
Vil man bruge sin kaffe til espresso, skal man gå efter de mørkere ristninger og bønner fra områder, der ikke indeholder for meget syre, og derudover sikre sig at man har en kværn, der male kaffen fint og jævnt. 
 
De fleste danskere foretrækker deres kaffe mellemristet eller en anelse til den mørke side og nyder den gerne sammen med noget sødt. 
 
Ude i den store verden er begrebet foodpairing det nye sort, og kaffenørder råber højt om kaffens evner i det salte køkken, hvor de mener at kaffen kan udkonkurrere vins placering, som det foretrukne valg til en middag – det er vi spændte på at høre, se og smage mere til her på Spiseliv, hvor vi indtil da fortsat nyder et stykke chokolade eller et godt stykke kage til vores kaffe.
 
En god kop kaffe
De hele bønner og stempelkanden kræver lidt mere af dig, hvis du skal lave en god kop kaffe, men med et par enkelte kafferegler, kan stempelkanden være vejen til den perfekte sorte kop kaffe. 
 
- Brug frisk koldt vand og sørg for, at temperaturen ikke når over 92 grader når vandet sættes til at koge. 
- Brug friske bønner af god kvalitet – område og ristningsgrad er de to ting der bestemmer din kaffes smag. 
- Brug en kværn, der ikke blender bønnerne, og kværn kaffen groft. 
- Brug mellem 56 og 60 gram kaffe pr liter vand, alt efter hvor kraftig en kaffe du ønsker. 
- Lad kaffen trække 4 minutter, rør med en ske, fjern skummet – det indeholder en del bitterstoffer. Og så er din kaffe klar!