Nogle skal jo tage det første skridt, og starten på en tendens bliver altid, at de mest modige går foran og viser vejen. Således også de deltagende restauranter i Dining Week, madfestivalen, der for alvor har fået bidt sig fast udenfor København, men først skulle vise sit værd.

Konceptet blev første gang lanceret i de år, hvor restaurationsbranchen blev oversvømmet af deal-tilbud, early-bird-sælgere og dobbelt-seatings-systemer, der skulle fylde de mange tomme borde i kølvandet på den finansielle krise. Det gjorde nogle skeptiske, men festivalen viste sig hurtigt at være arrangeret af folk, der allerede havde erfaring indenfor branchen, og derfor kendte til de økonomiske og logistiske udfordringer, som en sådan kæmpe-event kan resultere i.

Landets bedste sauce til Dining Week?

Ser man på Dining Week-programmet er festivalen både fuld af gengangere og førstegangsdeltagere. Som nogle af de provinsbyer, som selv har haft en markant, gastronomisk udvikling i løbet af de seneste år, er Køge, Sorø og Roskilde repræsenteret, blandt andet af de drevne restauratørpar Susanne Larsen og Niels Hansen, der ejer Restaurant Upstairs i Roskilde:

”Vi er med i Dining Week fordi vi mener, at den størst mulige spredning er bedst. Vi vil jo gerne brede kenskabet til Upstairs ud til så mange som muligt, og fordi vi ligger oppe på en førstesal er det nogle gange lidt hemmeligt, at vi eksisterer. Vi håber at festivallen kan give os lidt eksponering, og så synes vi at initiativet er rigtig godt. Vi har allerede haft stor glæde af at deltage i RO:KOST (Roskilde bys egen, årligt tilbagevendende madfestival), og nu er vi spændte på hvad Dining Week bringer” fortæller Susanne.
 

På Restaurant Upstairs i Skomagergade 4 laver man alt fra bunden, og restauratørparret lover både kvalitet, kvantitet og byens bedste sauce: ”Det skal ikke være nogen hemmelighed at jeg rent faktisk giftede mig med Niels på grund af hans fabelagtige saucer. Dem er vi kendt for her i byen, og selvfølgelig kommer der også sauce på bordet til Dining Week”, lover Susanne. Menuen lyder på cremet jordskokke suppe - pesto – chips, braiseret oksebryst - vintergrønt - skysovs - stegte kartofler, samt vanilje Panna Cotta.

I Nordsjælland har især de restauranter, som ligger langs kysten på badehoteller og kroer, tilmeldt sig festivallen. Det afspejler sig også i menuerne, der især rummer fisk og skaldyr til forret, mens tartar af både fisk og okse er populær på resten af Sjælland.
 

Den vigtige balance mellem forventninger og virkelighed

I Odense er Dining Week også blevet stærk, og man er blevet så fortrolig med konceptet at flere nu laver signaturretter, som for eksempel Gorms Pizza, der i sommers slog dørene op i centrum af byen. I anledning af Dining Week laver de en Dining Week ’signaturpizza’ med ¼ pizza af gourmetpizza med tomat, mozzarella, spicy ”Ventricina” salami, grønkål og pesto.


Skønt Dining Week efterhånden har flere år på bagen og de fleste gæster har vænnet sig til konceptet, kan der dog stadigvæk være mindre positive sider af legen for restauratørerne. Restaurant Under Lindetræet er et af Odenses ypperligste spisesteder, og ønsker i fællesskabets ånd at være en del af madfestivalen.

På Dining Weeks hjemmeside kan man se at stedet var det første i landet til at få udsolgt sine billetter, men grunden ligger udover Under Lindetræets store popularitet også i det faktum, at spisestedet stadig tilbyder sine sædvanlige eventyrmenuer til normal pris for de fleste af sine gæster i uge 7. Der er derfor et begrænset antal seatings i restauranten dedikeret til Dining Week, og skønt restaurantchef Tommy Flindt Severin som udgangspunkt ønsker at så mange som muligt får lov til at nyde Under Lindetræets gastronomi, skal der også være en balance:

”Langt de fleste er superspændte og glade for at komme hos os og nyde en Dining Week-menu, men vi har dog været ude for at enkelte gæster ikke forstår at vi ikke kan servere dem alskens retter for den lave pris, som Dining Week tilbyder. I teorien får de i den uge 3 retter for under en hovedrets pris, og selvom vi jo aldrig går på kompromis med kvaliteten, så skal der jo alligevel skrues på nogle knapper for at det kan løbe rundt. Vores mad er altid lavet af førsteklasses råvarer og tilberedes af dygtige kokke, men man kan ikke forvente en reel, mættende menu. For det er heller ikke det, Dining Week går ud på.”

Jyske menuer med stor diversitet

I Jylland har Midt-og Nordjylland meldt sig på banen med en håndfuld restauranter, der især udmærker sig ved at være vidt forskellige: I Aalborg kan man nyde sin 3 retters middag med blandt andet glaseret oksespidsbryst om bord på restaurantbåden Prinses Juliana, I Canblau i Aarhus står den på spanske tapas, restaurant Moment laver en 100% vegetarisk menu med selleri og ræddike i Rønde, mens restaurant Blokhus byder på fisk fra det vilde Vesterhav lige udenfor vinduerne.