Yuma er navnet på en manga-figur og samtidig er det navnet på den første restaurant i København, måske endda i verden, som blander det spanske og asiatiske køkken. Den åbner næste uge i det lillebitte lokale, hvor Kiin Kiin-folkene med Burger 'n' Bun føjede ordet 'gourmetburger' til den københavnske incrowds gå-ud vokabularium.

Kan en burger have en michelinstjerne?

Men gourmetburger blev et lidt misbrugt ord og vi journalister kom til at insinuere at nu skulle man regne med Michelinstandarder på sin burgerrestaurant. 'Vi vil lave byens bedste burger' proklamerede Henrik Yde og co. selv og det skulle de nok aldrig have gjort. Mener de i hvert fald selv i bagklogskabens kloge lys. For hvad måles byens bedste burger på? Er det størrelse, pris, genkendelighed, indhold, kvalitet, ø-mærker, råvarer? Alle har smagt en burger og alle havde en holdning. Mange mente bestemt de kunne komme med bedre bud på, hvor Københavns bedste burger blev vendt.

Yde skærer ind til benet

Det er en af grundene til, at Burger 'n' Bun nu er gået over i københavnsk gastronomihistorie som et fortidigt bud på, hvordan fast food også kan skæres. En anden grund er, at Henrik Yde har været på en lang rejse, hvor han har tænkt sig om, er kommet i form og har fået lyst til at skære ind til benet på sin forretning, som nu tæller 7 restauranter fordelt rundt omkring i byen. Det er gået ud over den af hans forretninger, han havde de mindst varme følelser for.

"Vi ville give vores bud på hvordan man kunne lave en rigtig god burger og i stedet startede vi sådan et hysterisk hype. Så burger 'n' Bun sagde mig ikke noget mere. Det var en dejlig forretning, men hjertet var ikke med i det længere," forklarer Yde, som efter 6 uger med computernedbrud på en paradisø er vendt tilbage med lyst til at kigge mere indad end opad, når det gælder hans omfattende restaurantimperiums indhold og omfang.

 (fortsættes nedenfor)

"Vi ville give vores bud på hvordan man kunne lave en rigtig god burger og i stedet startede vi sådan et hysterisk hype. Så burger 'n' Bun sagde mig ikke noget mere. Det var en dejlig forretning, men hjertet var ikke med i det længere," - Henrik Yde, indehaver af Yuma og 6 andre restauranter

Asiatisk paella

Resultatet er i første omgang den lille ny, Yuma. Her kan man få 'rispander' med en slags asiatisk paella inspireret af ture til Pinoso i Spanien, hvor Yde og hans far er i gang med at sætte en gammel vingård i stand, til når han engang ude i fremtiden skal trække sig tilbage fra restaurantlivet. "Et lille pensionistprojekt'," som han kalder det.

Til spørgsmålet om der er flere nye restaurantoverraskelser i ærmet siger Yde: "Vi skal ikke blive større nu." Det er svært at tro på når ordene kommer fra en mand, der inden for 6 år har fået danskerne til at elske thaimad som en delikatesse, har fået Michelin til at give en stjerne til et asiatisk køkken på Nørrebro, har introduceret gourmetburgeren og nu viser verden det spansk-thailandske køkken, men nu må vi se...