Men hvor sherryen lever en tilværelse i udkanten af de danske vinforbrugeres bevidsthed, så forholder det sig anderledes for sommeliererne på nogle af landets bedste restauranter.

De elsker vintypen på grund af dens store smagsbredde og dens evne til at matche madvarer, som andre vine har svært ved at klare.

"Hvis du har en consommé på oksehaler for eksempel, så er en olorososherry noget nær det perfekte match. En tør finosherry er noget af det eneste, der virkelig kan klare ting som gedeost eller østers. Den har sådan en salt og frisk havsmag, som renser munden og komplementerer den meget intense jodsmag, som østers kan have. Men det er svært at overbevise danskerne om. Jeg bruger den kun, hvis jeg har at gøre med en lang menu, hvor den er god til at bryde formen. Det er sværere på en kort menu. Her forventer folk altså bare noget andet," fortæller sommelier Nicolai Hyllested fra Sortebro Kro.

Særpræget vin med mange udtryk
Sherry fås i en række udtryk, som går lige fra de bentørre og lyse Fino og Manzanilla-udgaver med duft af mandler og brød, til de meget oxiderede og brunlige Amontillado og Oloroso-udgaver med den karakteristiske smag og duft af tørret frugt og nødder. Når sherryen lagrer, fyldes fadene kun 4/5 op. Det skaber grobund for at en gærstamme langsomt begynder at lægge sig som en beskyttende hvid hinde mellem vinen og luften i fadet. Det hvide lag kaldes flor, og det er florens fermenteringsproces, som giver sherryen dens helt specielle oxiderede udtryk af nødder og nybagt brød.

Der laves også søde sherrytyper, blandt andet Moscatel og den meget søde Pedro Ximenez, som laves af meget modne druer, som efter høsten tørres i solen. Den er nærmest sirupsagtig i konsisten og har en intens smag af nødder, tørrede figner og honning. Pedro Ximenez eller bare PX, bruges også til at lave typen Cream Sherry, som er en blanding af tør Oloroso og sød PX.

Skal repræsentere Danmark ved stor kokkekonkurrence
Sommelier Nicolai Hyllested ved, hvad han taler om, for han har netop vundet udtagelseskonkurrencen til den internationale kokkekonkurrence Copa Jerez.

Sherryproducenterne er nemlig ikke tilfredse med forbrugernes uvidenhed om deres produkter, så for at gøre opmærksom på vinenes potentiale som madledsager, arrangerer de hvert andet år en stor kokkekonkurrence i den spanske by Jerez, hvor sherryen produceres.

Deltagerne findes ved landekonkurrencer, og i den danske udgave vandt kokken Kasper Tind Hasse fra Falsled Kro og sommelier Nicolai Hyllested fra Sortebro Kro i mandags retten til at repræsentere de danske farver, når konkurrencen afholdes i byen Jerez til juni næste år.

Kokken og sommelierens opgave var at lave en hovedret og en dessert med det bedst mulige match mellem mad og sherry, og her slog den fynske duo konkurrenterne fra Søren K og Can Blau.

Kasper Tind Hasses dessert bestod af en hvid chokoladekugle indeholdende en mousse på svesker og figner med bitter appelsin, syltet citron og hasselnødder, som blev serveret med en syrlig flødesauce.

Nicolai Hyllested parrede retten med en Moscatel-sherry, og det match var så godt, at dommerpanelet var nærmest lamslåede.

"Tak for en helt vanvittig dessert," lød det fra dommer og sommelier Thomas Riis, da han afslørede vinderne i Gastronomisk Innovations lokaler i København, hvor også sommelier og sherryentusiast Simon Juhl Olesen fra Palægade, Sherry Educator Cathrine Fogel, redaktør af Vinavisen og Sherry Educator Mariette Tiedemann samt kokken Rasmus Leck Fischer var blandt dommerne.

Blåstemplet af Peter Sisseck
Dommer Thomas Riis er Sherry Educator, medlem af Dansk Sommelier Forening og arbejder som kok og sommelier på Skallerup Seaside Resort. Han blev selv ramt af sherryfeberen for 10 år siden.

"Sherry er totalt overset herhjemme. Den vin har sådan en stor spændvidde og kan klare selv de mest krævende madsammensætninger. Det er spændende med en vintype, som du i princippet ville kunne servere til en hel menu, fordi der er så mange typer med hver deres særpræg. Du får samtidig enormt meget for pengene. En rigtig god flaske kan fås for 100 kroner. Peter Sisseck (danskeren, som producerer de ekstremt dyre Pingus-vine, red.) blev engang spurgt, hvorfor han ikke producerer hvidvin. Han svarede, at den bedste spanske hvidvin - sherry - var allerede produceret. Den kamp ville han ikke tage. Det er da en blåstempling, der vil noget," fortæller Thomas Riis.

På Spiseliv følger vi naturligvis udviklingen og ser frem til at kunne fortælle meget mere om den danske deltagelse ved Copa Jerez næste år.