Øl Sommelier eller øltjener er en relativ ny uddannelse i Danmark, det er en uddannelse som skal uddanne tjenere i, hvordan de giver gæsterne den bedste smagsoplevelse i valget af øllen til måltidet.

Cathrine Egelund var ikke i tvivl da hun fik muligheden for, at komme med i klassen for øltjenere på Beverage Academy. ”Jeg ønskede at få meget mere viden om alt indenfor øl faget. Det er ikke et emne der fylder så meget på den traditionelle tjeneruddannelse, hvor det mere handler om vin og ikke så meget om øl. Jeg har fået en kæmpe stor viden om øl, alt lige fra hvilke kornsorter man bruger hvornår og temperaturens betydning for maltningen”.

Der er i de seneste år kommet rigtig mange mikrobryggerier, fortæller Cathrine Egelund. ”Der er mange der går konkurs, men der kommer jo hele tiden nye og dygtige bryggerier, så konkurrencen er stor”.
På Sortebro Kro brygger de deres egen øl og det er da også meningen at Cathrine Egelund skal være med til at brygge de nye øl som vil være klar i 2016. Her i 2015 er kroen lige kommet med Bryg #4 som er en hvedebaseret lys og frisk øl, lavet på gammel nordisk humle. Til efteråret kommer der en stout dessertøl med kakao. Så det er spændende at se hvad bryggeriet finder på i 2016.

Men hvilken øl er så en Øl Sommeliers favorit?
”Jeg kan rigtig godt lide en kraftig IPA (India Pale Ale), som er lavet med amerikansk humle, som er med til at give øllen et citrus præg og gøre den god bitter. Men jeg har ikke én favorit, for der findes så mange gode. Men jeg er selvfølgelig især vild med vores egne bryggede øl her på Sortebro kroen”.

 

Mini guide til gode spisesteder med speciale i øl:

Café & Ølhalle
Som noget helt specielt kan man på Café & Ølhalle smage en rigtig arbejderøl, nemlig en Stjernepilsner med etiket som i 1947 fra Arbejdernes Bryggeri "Stjernen" eller en "Stauning Klassik" med masser af smag og fylde. Café & Ølhalles øl bliver brygget efter gamle traditioner. Smag også en Arbejder Gylden, en dejlig snaps som bliver specielt destilleret til Café & Ølhalle.

Se Café & Ølhalle profil her.

Nørrebro Bryghus
Hos Nørrebro Bryghus er det øllet, der er udgangspunktet for alt, hvad der serveres. Retterne er komponeret, så de passer til øl, dvs. med smagsnuancer som surt, sødt, salt, krydret og røget. Elementer, som øllet passer eminent til, men som vin kan have det sværere med. I køkkenet bruges der, udover øl, friske, lokale råvarer, og madstilen kan bedst betegnes som nordisk brasserie - eller ølkøkken.
Øllene brygges i kælderetagen, hvor der også er en lille bar. Udvalget spænder fra de lyse og lette hvedeøl til de kraftige, bitre ales og fyldige, mørke portere og stouts.

Se Nørrebro Bryghus profil her.

Bryggeri Skovlyst
De flotte kobberkedler står fremme i den store, hyggelige og lyse restaurant. Her brygges jævnligt øl og brygmesteren bruger bl.a. skoven omkring til inspiration.
Bryggeriets egne øl bruges også i maden og til retterne anbefaler køkkenchefen hvilke øl, der går bedst sammen med retten. Vælger du en menu, sammensætter køkkenet gerne en ølmenu til, så du kan smage lidt forskelligt af de gode øl.

Se Bryggeri Skovlyst profil her.

Ølbaren
Med over hundrede øl på flaske og et bredt sortiment på fad har Ølbaren nok ret i deres slogan: ’Vi har med garanti en øl, du ikke kan lide’. Bartenderne hjælper gerne til med at servere noget helt specielt og ellers svært tilgængeligt som fx den berygtede og berømmede lorteøl fra Mikkeler: En øl brygget på kaffe, som har været gennem et væseldyrs tarmsystem.

Se Ølbarens profil her.

Hos Isidor Henius
Til hvert smørrebrød Hos Isidor Henius er der en anbefaling af en passende øl og én af 12 forskellige akvavitter. Thisted Bryghus har produceret en Henius Ale til restauranten, som passer fantastisk til et stykke smørrebrød.

Se Hos Isidor Henius profil her.