Det har bl.a. Restaurant Koefoed i København, der var først med at sætte Bornholm på menukortet – altså udenfor Bornholm. Nu lancerer Restaurant Koefoed i samarbejde med den bornholmske vingård Lille Gadegaard danmarkshistoriens første bornholmske hvidvin, Hvid Burgundia. 

 

Hvis druesorten kun er til pynt kan det være lige meget

Hemmeligheden bag Hvid Burgundia er den særligt modstandsdygtige Orion-drue, som vinen er fremstillet på. Dette parret med de unikke, solrige forhold på Bornholm giver de bedste druer. Jesper Paulsen driver en af Danmarks største vingårde, Lille Gadegaard i Pedersker på Bornholm. Han plantede marker med Orion tilbage i 2004, og det er druer fra disse planter, der i 2012 var klar til at blive plukket. Orion blev valgt fordi den rent faktisk egner sig til klimaet i Danmark. ”Der er masser af vinmarker i Danmark, der er beplantet med druer, som ser flotte ud, men som ikke duer til vin. Hvis druesorten kun er til pynt, kan det jo være lige meget! Min første kone så også godt ud, men hun kunne ikke køre traktor, så hvad nyttede det?”, fortæller Jesper Paulsen med tyk bornholmsk dialekt.

 

Hjælp fra Georg Breuer

Michael Rønnebæk-Rørth, ejer af Restaurant Koefoed i København og formand for Regional Madkultur Bornholm, har sammen med Jesper Paulsen været involveret i hele processen omkring produktionen af Hvid Burgundia. Han var med til at høste druerne i oktober 2012. Herefter kørte Michael selv en lastbil med druerne til det velrenommerede vinhus Georg Breuer i Rheingau i Tyskland, hvor vinificeringen er foregået og hvor vinen har ligget på ståltanke.

Om valget af Georg Breuer som samarbejdspartner forklarer Jesper Paulsen: ”Orion er en drue, man bruger i bl.a. Tyskland. Vi kunne have lavet vinen hos mig, men hvis nu vinen så ikke smagte godt, så kunne det jo risikere at være fordi, jeg simpelthen ikke var god nok til at lave vin. Derfor besluttede vi at bruge professionelle ønologer fra Georg Breuer til at lave vinen for os. På den måde kunne vi med sikkerhed finde ud af, om Orion druen er egnet til vinproduktion i Danmark. Vi kan lige så godt lære af dem, som har så meget mere erfaring med at producere vin, end vi har her i Danmark.”

Både på Lille Gadegaard, Restaurant Koefoed og hos Georg Breuer i Rheingau er de meget tilfredse med resultatet af den første høst. Om hvad vi kan vente os af Hvid Burgundia fremover udtaler Jesper Paulsen: ”2012 var ikke en gang et særligt godt år i Danmark pga. den kølige sommer. I forhold til hvor godt, det er gået med denne første høst, så tegner det virkelig godt til fremtidige år med bedre vejr”.