Havde man spurgt de arbejdere, der i 1890’erne svedte tran i lergravene på Teglholmen syd for Vesterbro, om der engang ville ligge et italiensk madmekka lige netop her, ville de have snydt næsen og leet. Eller blot vendt én ryggen i ren og skær mistro. Og som københavner er det det da stadigvæk en eksotisk oplevelse at forlade brokvarterernes trange gader og vende snuden mod Sydhavnen, hvor Teglholmen i årtier har udgjort en af de sidste ubebyggede bastioner i den ellers konstant ekspanderende hovedstad.

Mad og Italien er vel det sidste, der falder én ind, når man tager turen herud. Men det behøver på ingen måde at være en bagdel: efterhånden er udbudet af delikatesser og caféer i København blevet så åbenlyst, at man nogle gange godt kunne tænke sig en regulær overraskelse, og dén får man i tifold her, når den imponerende Specialstålhal tårner sig op blandt firkantet nybyggeri og summende trafik. Herinde har det populære, italienske supermarked Supermarco slået dørene op på sin nye adresse, der kun ligger et stenkast fra det gamle domicil. Siden 1980 har forretningen været en obligatorisk destination for både herboende italienere og danskere med længsel efter Støvlelandets råvarer.  Og den 7 november slog supermarkedet så dørene op på de 1000 kvm i en rå  industribygning, hvor der siden 1925 og frem til 70’erne blev forarbejdet stål til storbyen. Byggeåret står skrevet med højtidelige romertal på facaden, de får næsten bygningen til at ligne et monument fra det italienske herrefolks storhedstid for cirka 2000 år siden.

Teglholmen blev vigtig på det københavnske landkort, da man begyndte at grave her og anlagde en stor lergrav i 1870’erne, der kunne fodre det eksplosive byggeri i hovedstaden med teglsten. Det var i brokvarterenes skære barndom, hvor entreprenører opkøbte matrikler på de grønne enge og begyndte at bygge, så de mange landarbejdere, der valfartede mod byen for at få arbejde ved den gryende industri, kunne få tag over hovedet. Dengang bestod maden her på grunden mest af rugbrød og slæbesild, måske lidt grød. Idag mødes man istedet af et italiensk totalunivers, komplet med reoler fulde af varer, en delikatesseafdeling og en café, som fyldes af københavnere, der i den grad bekræfter den italienske gastronomis forankring hos danskerne.

Men hvad er det egentlig for et sted, man møder herude? Selve Specialstålhallen ligger lige ved hovedvej 02, der fører direkte ind til city. Lige bagved ligge Sydhavn Station, mens store domiciler fra 90’erne skyder op blandt moderne lejlighedskomplekser fra 00’erne. Endnu sydligere ligger Sluseholmen. Men lige overfor Supermarco befinder der sig noget så eksotisk som ‘Himmelekspressen’ - navnet står skrevet med røde bogstaver på hvid baggrund på en anonym, lav bygning. Går man tættere på opdager man, at det drejer sig om et herberg for hjemløse mænd. Stedet har ligget her i årtier, og bestod først af skurvogne, hvor folk uden et hjem kunne få sig et varmt måltid og en seng.

Nu har beboerne her udsigt til den renoverede Specialstålhal og en travl parkeringsplads foran, hvor supermarkedets kunder kredser rundt for at finde sig en plads. Spiseliv var herude en lørdag eftermiddag, hvor der var rift om båsene. Der blev gestikuleret inde bag bilruderne på bedste italienske vis, inden man endelig fik sat karetten og kunne begive sig ind blandt metervis af reoler. Først bliver man mødt af en travl café, hvor der skænkes perlende spumante, vin og espresso. Alt sammen kan ledsage varme retter fra montren så som risotto med svampe, pizza og små, fyldte butterdejstærter. Ved siden af står der italienske tærter i alle afskygninger, samt en isbod, mens maden nydes i små båse, med ryg til selve supermarkedet.
 

Indkøbsområdet lever op til stedets ønske om at bringe den italienske livsstil til Danmark; her kan man nemlig købe omkring 500 vine, et stort udvalg indenfor kolonial samt friske varer som pasta, oste, salami, frugt og grønt - og i alle kategorier tilbydes der flere muligheder end i de gængse supermarkeder, hvor hylderne med italienske produkter ofte er begrænset til få producenter: flot er især grøntsagsafdelingen, hvor man ved Spiselivs besøg kunne købe sprøde og friske majroetoppe, der er essentielle i flere syditaliensk pastaretter, samt oste-og charcuterie-afdelingen, hvor man kunne købe fyldt, frisk pasta med blandt andet pikant chilipølse, nduja fra calabria, og helt speciel ost dyppet i whisky. Udvalget er også sæsonbetinget: således kunne man købe de traditionelle ‘panettone’, som italienerne sværger til op til jul og påske, samt allerede finde julens gode vine og snaps, de lækre ‘grappe’ fra mellemitalien.  Flere af varerne kan købes i store mængder, hvorfor der gives rabat ved merkøb.

Indretningen domineres af de nævne hylder, der ind imellem brydes af hvide søjler i romersk stil. I den ende, hvor delikatesseskranken befinder sig, rager grønne, hvide og røde hylder ud i rummet som en slags kunstinstallation, og rummer kitschede, sicilianske hestevogne i modelstørrelse, lækre, toscanske brunello’er og panettoni. Nedenunder er der indrettet en vinbar i de samme italienske farver, med rustikke skamler. Alt ialt får man sig en klar, italiensk oplevelse her, samt en anderledes urban udflugt til det København, som de færreste af os kender, og som måske først er i sin vorden hvad angår gastronomiske tiltag - mange flere kan komme.