Med reservationer helt fra København, er det tydeligt at det trækker i hele landet. Om lidt kommer påsken, så hvis man endnu ikke har arrangeret feriedagene, ville det være oplagt at tage en tur tilbage i Danmarks historien med et besøg i Haderslev.

I anledningen af premieren har vi snakket med Lars Joost indehaver af LMNT - food & cocktail. Han fortæller om det store arbejde de har lagt i, at få en autentisk madoplevelse genskabt.
Hele sommeren sidste år var Haderslev på den anden ende og ikke mindst LMNT - food & cocktail, som havde deres gårdhave besat af filmfolk, da dele af filmen er optaget her. Byen var fyldt med skuespillere, tanks og husene blev lavet om, så de lignede sig selv fra 1940’erne. Det var på dette tidspunkt, at Joost begyndte at pusle med ideen om, at lave et event i forhold til filmen og for at hædre historien fra dengang. Det blev starten på en rejse gennem tiden for, at finde opskrifterne til en autentisk menu fra 1940.

Menuen består i sin enkelhed af:


                                                     Hovedret

   Forlorenhare med hjerter, dertil fyldte løg med nøddefars og hjemmelavet glace.

                                                      Dessert

                                       Gærkringle med bærkompot

               Til desserten vil der selvfølgelig blive serveret erstatningskaffe

”Det har været sværere end vi havde regnet med at genskabe en menu og at finde frem til hvad man spiste dengang” fortæller Joost og fortsætter: ”Det er jo ikke det historiebøgerne har brugt mest plads til at fortælle om”. Han startede med at kontakte Besættelsesmuseet, som henviste videre til Landbrugsmuseet de lå heldivis inde med flere forskellige opskrifter. Nu lå arbejdet i at udvælge den helt rette menu, den skulle ikke være ovre i gourmetklassen, men en menu som den almindelige danske ville få serveret på den tid. Alle opskrifterne er fulgt ned til mindste detalje, så det kan blive så virkeligt som muligt.
”Nøddefarsen er faktisk en opskrift fra 1911, som kom frem igen under krigen. Jeg havde egentlig troet, at den var kommet til Danmark langt senere, med den vegetariske bølge” fortæller Joost.

Joost har også været i kontakt med Den Gamle By i Aarhus for at hente inspiration, for da ideen om middagen var på plads skulle rammerne omkring ligeledes være det. Men heller ikke denne opgave var ligetil.
”For at gøre middagen så autentisk som muligt, har vi været ude efter bordtøj som duge, borter, kniplinger og hvad der ellers var tidstypisk for krigsårene” fortæller Joost og fortsætter “Men det har ikke været helt nemt, for der findes ikke mange middagstallerkner fra den tid og heller ikke knive, da det var gammel overtro at man ikke måtte give knive i gave”.
Heldigvis er det lykkedes at fremskaffe effekterne ved hjælp af en rundspørge på Facebook og hos venner og familien, som har fundet alt fra gemmerne frem.
”Det er lykkedes os at skaffe både kaffestel og det hele og erstatningskaffe, som vil blive serveret til kringlen. På middagsbordet står min oldemors gamle suppeterrin med forårsblomster. Det er nok ikke helt kotumen i dag, men dengang var der ikke råd til friske blomster, så man gravede forårsblomsterne op og plantede dem i eksempelvis en suppeterrin.”

”Forhåbentlig kommet dette til at betyde at vi kan holde flere af sådanne arrangementer som eksempelvis en Befrielsesmiddag den 4. Maj” afslutter Joost interviewet.