Picture

Retour

Først lærte vi Rasmus Oubæk at kende, fordi han indenfor et år skaffede sin lille restaurant, Oubæk i Store Kongensgade, en michelinstjerne. Så kendte vi ham, fordi han blæste højt og flot på Michelins hæder og lavede sin gourmetrestaurant om til en bistro. Siden blev han kendt som kongen af béarnaise og så - som køkkenchef og medejer af MASH - som kongen af bøf.

Nu har Oubæk så allieret sig med en anden yderst kompetent herre, Jesper Marcussen, som tidligere har været restaurantchef på Dragsholm Slot og Nimb.

Sammen står de to bag Retour, som åbnede den 10. november i lokalet, hvor Ensemble og senest Open lå bag Det Kgl. Teater. Her har de skabt et spisested med en afslappet stemning og god mad til fornuftige priser. Kortet vil byde på en del snacks og charcuteri, et par forretter, ost og søde sager. Hovedretterne vil være delt op i fisk, rustik, ‘tavlen’ og selvfølgelig vil man også kunne få en steak frites fra Oubæks nye køkken. Køkkenet har åbent alle ugens dage fra kl. 17 til 22, fredag og lørdag dog til kl. 23.

Billedet er fra Open

Picture

Kadeau

Vesterbrogade 135, hvor René Warns lille spisested Sorte Hest lå, danner rammen om den københavnske filial af anmelderdarlingen Kadeau fra Åkirkeby. Bag restauranten står Kadeau Bornholms to ejere og de to nye partnere, restaurantchef Magnus Høegh Kofoed og medkøkkenchef Theis Brydegaard, som for bornholmerrestaurantens stamgæster vil være kendte ansigter.

Restauranten åbnede den 11.11.11, og konceptet er et lokalt forankret ’terroir-køkken’ med fokus på de bornholmske råvarer og sæsoner. Vinene er europæiske med fokus på naturlige, biodynamiske og økologiske vine.

Der er direkte udsigt til de arbejdende kokke i det åbne køkken, som er selve hjertet i det lille lokale. Man kan vælge mellem to til seks retter i prislejet 400-650 kr. Restauranten er åben hele året tirsdag til lørdag for aftenspisende.

Picture

Chai:wong

Henrik Yde og Lertchai Treetawatchaiwongs nyeste skud på stammen af asiatiske succesrestauranter, Chai:wong, åbnede den 1. november, og ligesom på duoens øvrige restauranter er der her kælet for de indretningsmæssige detaljer. Her blandt andet med romantiske ‘spisesenge’, hvor man kan sidde uforstyrret med sin date i bløde puder bag et forhæng.

Chai:wongs menukort henter sin inspiration i flere af de asiatiske køkkener; det er et eklektisk miks af thai, kinesisk, vietnamesisk, malay, indokinesisk - intenst smagende og krydret mad, som dog ikke for stærk til danske ganer, men ekstremt delikat. Læg dertil en engageret betjening og et ganske rimeligt prisleje, og en sikker succes er født.

Skynd dig at booke bord, hvis du vil spise på Chai:wong - der er kun knap 40 pladser.

Billedet er fra Kiin Kiin

Picture

LêLê Street Kitchen

En anden asiatisk succeskæde er den vietnamesiske LêLê Nha Hang, og nyeste skud på stammen fra Le-familien er LêLê Street Kitchen ved Hotel Alexandra på Rådhuspladsen, som åbnede i oktober 2011.

Stilen her et helt nede på jorden; man bestiller og betaler selv ved kassen, og man må selv rejse sig efter maden, når den udleverede brik bipper. Indretningen er spartansk med træborde og -stole, nøgne spots i loftet, opvaskebakken stående frit fremme på baren, og betjeningen står man altså selv for.

Til gengæld kan priserne holdes på et niveau, hvor de fleste kan være med, og hvis stedets indretning ikke ligefrem bidrager til, at man har lyst til at blive hængende i timevis, kan den super lækre, friske og lette vietnamesiske gademad og ikke mindst prislejet rigeligt kompensere for det.

Picture

Radio

Anmelderne er nærmest faldet over hinanden for at skamrose Radio, som Claus Meyer og måske i højere grad de to unge køkkenchefer, Rasmus Kliim og Jesper Kierketerp, står bag. Det er både ventet og fuldt ud fortjent.

Her får man mad af sæsonens bedste, lokale råvarer, mange af egen avl, og hertil naturlige vine, som jo er så moderne - men som også bare passer super godt til det nordiske køkken, som er Radios forlæg, selvom det ikke ligefrem er det, der skiltes med.

Radio-drengenes mad er grøntsagsfokuseret, meget velgennemtænkt med en klar grundidé og anderledes, men meget vellykkede råvarekombinationer. Men først fremmest med en meget høj grad af velsmag.

Med andre ord er det raffineret enkelhed med smagen i centrum, og det er tilmed ganske betaleligt. Intet under, det er svært at få bord.

Picture

Gustavs Bistro & Butik

Med en baggrund som medejer af TyvenKokkenHansKoneOgHendesElsker, tjener på Luns, Noma, Søren K, formel B og sommelier på tostjernede Bagatelle i Oslo er det ikke Hr. Hvemsomhelst, der er i sensommeren 2011 rykkede ind i lokalet i Classensgade, som huser Gustavs Bistro & Butik.

Butikken er til venstre, og her kan man blandt andet få den naturlige vin, som Gustavs hjerte banker for, men også alle mulige andre lækre specialiteter fra nær og fjern - heraf en hel del hjemmelavede, biodynamiske og bæredygtige.

Gustavs Bistro & Butik er et skandinavisk/frankofilt velsmagende miks, og skal man tro anmelderne fra de førende aviser, er det super mad til prisen. En pris, der forøvrigt ligger på omkring de 300 kr. for tre retter, og med andre ord et østerbrosk bistromåltid, som er tilgængelig for de fleste.

Picture

Manfreds & Vin

Det nyeste skud på stammen fra folkene bag sidste års ubetinget mest hypede restaurant, Relæ, hedder Manfreds & Vin. Det nye spisested åbnede den 20. september i det "gamle" Manfreds skråt over gaden fra Relæ. Lokalet er til lejligheden blevet shinet op og tilført et lidt højere ambitionsniveau i køkkenregionerne. Og så naturligvis naturlig vin af egen import kompetent serveret af folk, der kender deres vin nature.

På Manfreds & Vin skrues der som på Relæ ned for mængden af kød og op for mængden af grøntsager, og med et prisleje lige omkring de 125 kr. for dagens ret har vi her at gøre med en restaurant i den absolut betalelige ende af skalaen.

Manfreds & Vin er en hyggeligt kvartersrestaurant, som måske ikke har været så hypet som sin storebror, men som alligevel ligger i kategorien af restauranter, de internationale blade skriver om, så er du med på beatet, bør den stå på din liste over steder, du ikke må misse.

Picture

Brdr. Price Restaurant

Brdr. Prices nye restaurant i eget navn åbner den 2. december i Rosenborggade, og at dømme ud fra deres madprogrammers popularitet, skal der nok blive rift om de knap 200 pladser, selvom brødrene nok ikke er at finde bag komfuret ret ofte. Men de vil selv udvælge retter til menuen, som kommer til at tage udgangspunkt i Price-brødrenes egne opskrifter, og projektet beskrives som “et afslappet spisested i bistro-klassen, hvor personlighed, hygge og herreretter for sultne mænd og kvinder bliver omdrejningspunktet.”

Til at realisere projektet har de populære brødre allieret sig med kompetente kræfter fra Dragsholm Slot, Mads Bøttger og Claus Fribo, som kommer til at stå for den daglige drift, men man vil også kunne møde brødrene i restauranten.

Madstilen bliver enkel, gedigen, bredt favnende, sæsonbaseret og ikke bundet til nogen bestemt nationalitet. Der vil blive serveret frokost, og om aftenen vil der være både skiftende a la carteretter og menuer at vælge imellem. Man vil også kunne droppe forbi til en hurtig snack og et glas vin i baren.

Foto: Flemming Lyng